Gå til sidens hovedinnhold

Her får han drømmefisken

Kysten "koker" av sjøørret

Artikkelen er over 6 år gammel

KRAGERØ: Aldri før har det vært mer sjøørret langs kysten av Telemark. Ole Martin Gilbu i Kragerø er blant dem som er hekta på sjøørretfiske. I fjor var han ute mer enn 300 av årets dager, og klarte å lure over 400 sjøørreter på kroken.

– Det har vært et helt fantastisk fiske de siste par årene. Jeg har fisket sjøørret siden jeg var guttunge, og har aldri opplevd å få så mye fisk som nå, sier Gilbu, som sto bak kameraet og filmet da Birger Hokholdt fikk storfangsten.

Se video over

TA traff ham og kameraten Stian Størksen Clemensen under en fisketur i Stølefjorden. Det går ikke fem minutter engang, før Ole Martin får en sjøørret til å bite på våtflua.

– Den veier vel ikke mer enn en kvartkilo. Det er enormt mye småørret – de fleste vi får veier mellom 250 og 750 gram. Men i år har det også vært mye storfisk. Kanskje er det den milde vinteren som har gitt sjøørreten ekstra næring til å fete seg opp på, sier Gilbu.

Fisken er bare noen sekunder over vann, før den blir sluppet ut igjen.

HELT HEKTA

En kan trygt ti at Ole Martin er godt over middels interessert i sjøørretfiske. Bare i løpet av fjoråret var han ute med stanga over 300 ganger.

– Når en først begynner med sjøørret- og laksefiske, så er det ingen vei tilbake, smiler han. Siden han flyttet fra

Larvik til Kragerø for tre år siden, har han saumfart enhver bukt og odde fra Gjernes-landet mot grensen til Risør og videre til Stølefjorden. Han fører dagbok over alle fisketurene, der han blant annet noterer værforhold og fangstresultat.

– Ut fra notatene vet jeg hvilke områder som passer best, i forhold til ulike typer vær og årstider, forteller han.

– Jeg kartlegger også gytebekkene på de strekningene jeg fisker. Sist høst var det ekstremt mye sjøørret i bekkene – nesten for mye. Men som ellers i naturen, så vil de sterkeste individene overleve, sier Gilbu.

ALL SLAGS VÆR

– Ole Martin skal ha mye av æren for at interessen for sjøørretfisket har økt i Kragerø de siste årene. Han har et enormt engasjement, og er alltid positiv. Jeg er egentlig en utprega «godværsfisker», men Ole Martin får meg med ut på tur i all slags vær, forteller fiskekameraten Stian.

Han jobber offshore, og har god anledning til å fiske i friperiodene. Ole Martin har fleksibel arbeidstid, som gjør at han som regel får lurt inn en fisketur nesten hver dag. Noen dager både før og etter jobb.

– Jeg er opptatt av at flest mulig skal få øynene opp for sjøørretfisket langs kysten vår. Det handler ikke bare om å få fisk, men vel så mye om å komme seg ut i naturen, sier Gilbu.

– Det er gode muligheter for å få sjøørret hele året. Men de ulike fiskeplassene kan være gode til ulike tider av året.

«FLUEHUER»

Ole Martin markedsfører Kragerø som sjøørreteldorado gjennom en egen blogg, der han legger ut bilder, videoer og tekst.

– Jeg har ikke sans for hemmelighetskremmeri rundt de gode fiskeplassene. Jeg prøver å dele mest mulig av kunnskapen jeg har.

Og sjøørretfisket er ikke kun for dem som bare fisker med fluestang – de som i sportsfiskemiljøet ofte kalles for «fluehuer».

– Generelt gir nok fluefiske best fangst. Men noen ganger kan slukfiske gi mest fisk. Dorging fra båt er også gøy, sier Gilbu.

– I tillegg til at det er gøy å fiske, så er jo fersk sjøørret nydelig mat. Jeg synes fisk mellom en kilo og halvannen er den beste matfisken.