Ny laksetrapp for fem millioner bygges ved Mølla

ENDELIG: – Endelig er vi i gang med ny laksetrapp, sa Marja Skotheim Folde, Skien kommune, Jan Helge Knutsen, Marianne Kandstad, Hedda Foss Five og Morten Kraabøl.

ENDELIG: – Endelig er vi i gang med ny laksetrapp, sa Marja Skotheim Folde, Skien kommune, Jan Helge Knutsen, Marianne Kandstad, Hedda Foss Five og Morten Kraabøl.

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Etter 30 års arbeid er Grenland sportsfiskelag glade for at laks og andre truede arter får ny laksetrapp ved Mølla.

DEL

Onsdag var Norges fremste eksperter på fagfeltet i Skien for å starte prosjekteringen av den nye laksetrappa.

Mølletrappa har over flere år vært i dårlig forfatning og måtte til slutt rives etter flommen i fjor høst. Nå haster det for laksen å komme opp trappa for å gyte, og Skien kommune har sammen med Fylkesmannen, Grenland sportsfiskelag og regulantene satt i gang arbeidet for å bygge ny og funksjonell laksetrapp så fort som mulig. Byggingen starter allerede etter sommeren.

– Dette er viktig for fiskevelferden og hovedmålet er at fisken kommer opp. Den har det ikke bra i dag. Kombinert med byutvikling blir dette et unikt prosjekt, sier prosjektleder Marja Skotheim Folde.

– En glad mann

– I dag er jeg en glad mann. Jeg er vel den som har mast mest på dette i bystyret. Det vil bety mye for byen, fisken og fiskerne som har stått på, sier Jan-Helge Knutsen i Grenland sportsfiskelag. Takket være foreningens innsats er det fortsatt laks i vassdraget, sier Morten Kraabøl som har doktorgrad i akvatisk biologi ved Multiconsult og står for prosjekteringen av laksetrappa.

– Alle som holder på med dette kjenner til innsatsen til Grenland sportsfiskelag. De har gjort en enorm jobb og har sørget for at det er laks her, sier han, og gleder seg til å planlegge en laksetrapp i sentrum av Skien.

– Mange byer er grunnlagt rundt en elv, men en fiskevandring midt i sentrum er unikt. Det er relativt mye laks og det kan bli mer. Her er det muligheter til å kople fisk og byutvikling. Samtidig er det ekstra utfordrende fordi laks og sjøørret er svømmesterke, men de to andre artene er det ikke, sier Kraabøl. Mølletrappa er den eneste i denne delen av Skiensvassdraget hvor også ål og havniøye, som er totalfredete arter, kan passere. Derfor har trappa også internasjonal verdi.

Byutvikling

Området rundt laksetrappa skal også rustes opp til et attraktivt byrom med midler fra handlingsprogrammet Skien 2020. Ordfører Hedda Foss Five er glad for at prosjektet er i gang.

– Alle politikerne står bak ønsket om å få gjort noe med laksetrappa. Å stå i en gammel industriby og fiske laks er noe som er salgbart for byen vår, og vi er takknemlige for eksterne midler vi har fått, sa hun.

Miljødirektoratet bidrar med 1,5 millioner kroner til prosjektet.

Artikkeltags