Gå til sidens hovedinnhold

Fikk spesialtillatelse: Har rustbeskyttet 1000 kvadratmeter stål

Firmaet BMO Entreprenør AS har nå fullført jobben med å galvanisert 1000 kvadratmeter med stål på Notodden jernbanestasjon.

For abonnenter

Dermed skal verdensarven være sikret mot nye rustangrep.

BMO Entreprenør AS satte fem mann i sving for å gjøre jobben – og de holdt på fra juli til september. Helt konkret har de påført stålet noe som kalles Zinga.

– Zinga bygger opp den galvaniske beskyttelsen. Det beskytter stålet mot nye rustangrep, sier Thor Smette i Zinga Scandinavia AS.

Han sier det 100 år gamle baneanlegget sine kontaktledninger var preget av mye rust og at jobben var omfattende.

Måtte få spesialtillatelse

– Alt ble sandblåst. Så påførte vi to lag med Zinga på 1000 kvadratmeter stålflater. Jobben omfattet alle kontaktlednings-mastene og åkene som til dels har mange detaljer, sier prosjektleder Geir Olafsen i BMO Entreprenør AS.

Zinga påføres som maling, og strøkene kan påføres med kort tid imellom.

I en pressemelding om saken fremkommer det at det var Bane NOR som var oppdragsgiver.

Riksantikvaren fredet Tinnosbanen og Notodden stasjon i 2011. Jernbaneanlegget inngår i «Rjukan-Notodden Industriarv» som UNESCO i 2015 satte på verdensarvlisten som Norges åttende verdensarvsted. Fredning betyr at vedlikehold skal utføres med de samme metodene og materialene som var i bruk før fredningen. Bruk av Zinga innebærer at anlegget ble tilført noe nytt. Arbeidet var dermed søknadspliktig. Bane NOR innhentet dispensasjon fra Vestfold-Telemark fylkeskommune – Riksantikvarens forlengede arm.

Notoddens første stasjon ble bygget i 1907 og tatt i bruk i 1909. Notoddens nye stasjon – 600 meter unna – ble tatt i bruk i 1917. Begge stasjonene med tilhørende spor og anlegg inngår i det fredede anlegget, som omfatter hele Tinnosbanen fra Hjuksebø til Tinnoset med all infrastruktur og bygninger.

Stasjonsbygningen fra 1918 ble renovert utvendig i 2013. Da ble den originale fasaden gjenskapt. Flere andre bygninger i området er også renovert.