30-åringen kontaktet jenta på bildedelingstjenesten «Snapchat», men under et annet navn.

Hun godtok venneforespørselen, og det tok ikke lang tid før mannen sendte seksualiserte bilder av seg selv.

Ifølge dommen tok det et par måneder før hun skjønte hvem hun egentlig tekstet med. Likevel fortsatte forholdet, og bildene og videoene som den dømte mannen og offeret sendte hverandre, ble stadig grovere. Ved to tilfeller møtte de også hverandre og overgrepene fortsatte.

Forholdet tok ikke slutt før mannens stefar fant det ut og meldte saken til politiet.

Ifølge politiet er det å bli lurt av falske profiler på nettet mer vanlig enn man skulle tro. I bunnen av saken forteller politiets nettpatrulje at mange skammer seg så over å bli lurt at de ikke tør å si ifra til noen.

Grove bilder

På Snapchat kan man sende hverandre både bilder, video og tekstmeldinger, og bare brukernavnet ditt kommer opp.

Det var det mannen benyttet seg av. Han laget en falsk profil, og han fikk napp. Han filmet og tok bilder av penisen sin, og han oppmuntret jenta til å sende bilder og film av samme karakter tilbake.

De møttes også ved to anledninger, selv etter at hun var kjent med at det var fetteren hun hadde et forhold med. Fordi de var i familie, var ikke domstolen i tvil om at mannen visste hvor ung hun var.

Aktor Lise Dalhaug la ned påstand om en straff på ni måneder fengsel. Mannens forsvarer, Søren Ø. Hellenes, mente at rundt seks måneder fengsel var passende straff.

Her delte retten seg i to, der flertallet, med rettens leder Alexander Lødøen Arnesen, mente at åtte måneder var riktig straffeutmåling. Det begrunnet Arnesen først og fremst i de to fysiske møtene der de hadde seksuell omgang.

At den voksne mannen gjennomførte slike handlinger selv om jenta var under 16 år og til og med i familie, var skjerpende. Et annet skjerpende moment var den betydelige aldersforskjellen.

Men hele saken var uten bevis, utenom tre udaterte snapchatmeldinger, samt den fornærmedes forklaring.

Hvordan kunne retten da være så sikre på hva som hadde skjedd? Det kan være en utfordring i slike saker.

Fradrag i straffen

Her kunne domstolen dømme uten tvil fordi mannen tilsto allerede i avhør hos politiet, og fordi han forklarte seg under rettssaken.

– Hans forklaring har hatt betydelig verdi, (...) og er etter det retten antar, en lettelse for fornærmede, skriver dommeren.

Jentas bistandsadvokat, Sigurd Ihlen, sier at dette har vært en vanskelig sak for jenta og hennes familie, men har ingen kommentar utenom det. På generelt grunnlag sier han at det er å foretrekke at tiltalte innrømmer saken.

– Det hjelper på belastningen for den fornærmede å slippe å gå og grue seg for om man blir trodd, sier Ihlen.

Søren Ø. Hellenes representerte mannen. Han har ingen kommentar utenom at hans klient ønsker å legge saken bak seg.

Mannen ble dømt til åtte måneders fengsel, og må betale offeret 60.000 kroner i oppreisningserstatning.

Dommen falt i januar i år.

Gjelder voksne også

Politiets nettpatrulje jobber forebyggende og er til stede på nett og i sosiale medier.

Håvard Haugen Listaul sier at de ikke er ukjent med problemstillingen.

– Det er veldig lett på nett å utgi seg for å være noen andre, sier han, og sier at man derfor alltid bør være forsiktig med å vise for mye tillit, selv når det er en bruker du tror du kjenner. Det kan være en konto som er hacket.

– Blir du spurt om ting du synes er ubehagelig, så si nei, sier han.


Spiller du spill på nett, og blir invitert inn i et privat chatterom, bør du være skeptisk. Datingprofiler, Facebook og Snapchat kan også bli brukt av folk som vil lure deg. Da er det sunn fornuft som gjelder, og politiets nettpatrulje sier at dette ikke bare er et ungdomsproblem.

Voksne blir også lurt, og er du aktiv på for eksempel datingapper, så øker sjansene.

– Ber noen sende dem bilder av deg selv, begynner det gjerne med komplimenter. Så flyttes grensene. Det er lettere enn å gå rett på, sier han, og har et godt råd:

– Ikke gi fra deg noe du ikke kan gi til hvem som helst.

Si det til noen

På politiets hjemmesider kan man lese mer om hva som er lov å sende og hva som er lov å motta. Lovbruddet er åpenbart i saken nevnt over.

At det også er forbudt å ta et nakenbilde av noen andre, eller sende det videre hvis du mottar et slikt, har også fått omtale i mediene.

– Det er heller ikke lov til å sende nakenbilder til noen som ikke har bedt om det, uansett alder, sier Listaul.

Hvis du er blitt lurt på nett, kan det være vanskelig å komme ut av. Mange skammer seg, og det er uansett alder. Hvis du er ung, så er det viktig å snakke med noen om det. Hvis du ikke tør å snakke med mamma eller pappa, snakk med eldre søsken eller en voksen på skolen, eller noen andre du er trygg på.

– For dette er ikke noe du skal stå i alene. Vi ser at når folk tråkker feil, så er det skammen som er det verste. Ja, du er blitt lurt, det er menneskelig. Det er fort gjort på nett. Husk at det finnes folk som er ute etter å lure deg, sier han.