Her blir det restaurant og utested

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mange svinger seg i Festiviteten: Storsalen er booket for bryllupsfester fram til august 2016, og snart blir det både restaurant, utested og lydstudio i det gamle kulturhuset. Thore Andreassen gleder seg over at mange tar bygget i bruk igjen.

DEL

Festiviteten Thore Andreassen smiler bredt under lysekronen. Det var ikke lukten av penger som fikk rørleggeren til å redde det slitne huset fra å bli et spøkelsesbygg.

Det går riktignok rundt økonomisk allerede, og han tror det etter hvert kan bli god butikk. Men det som driver ham, er å puste nytt liv i praktbygget.

Han ville få fram historien som sitter i veggene, godt skjult av plater. Når platene har blitt revet, har originale vegger, gulv og tak kommet til syne. Ved hjelp av gamle Nyblin-bilder fra Telemark museum, har eierne fått tilbake den gamle stilen i mange av rommene.

– Fordelen med plateleggingen, var at det beskyttet de opprinnelige veggene og gulvet. høyere temperatur Siden november 2013 har de leid ut lokaler. I fjor var det mange som koste seg på julebord i Festiviteten. Det eneste som plagde selskapskledde gjester, var temperaturen.

– Men nå har vi restaurert sentralvarmeanlegget i hele bygget. Det er fra 1892. Vi vil ha mest mulig originalt. Det er høyt under taket i renessansebygget, selv for den nesten to meter høye eieren. Ved trappen opp til storsalen står Henrik Ibsen på sokkel. Den har Thore Andreassen fått en gipsstøper til å lage. I salen henger et svarthvittbilde som dokumenterer Odds jubileumsfest i 1925. Det viser også at det en gang sto to skulpturer av Henrik Wergeland og Henrik Ibsen ved scenen. De skulle Thore gjerne fått tilbake til bygget.

– Teater Ibsen har dem nå, og jeg kunne enten tenke meg å låne dem, mot å ha en plakett der det står at de et utleid av Teater Ibsen, eller få gipsstøperen til å lage kopier av dem. Stolradene fra salen er solgt til Teaterhøgskolen i Oslo. Sceneriggen har de beholdt. Vareheisen har de fikset, slik at musikere kan sende opp instrumenter i den.

Garderobene til skuespillerne har fått et kosmetisk løft.

Svette

Det 3000 kvadratmeter store bygget var taksert til 30 millioner kroner, og kommunen forlangte 17 millioner. Thore Andreassen, kona Bjørg og Terje Strømodden overtok det for skarve 4,2 millioner, etter budkonkurranse. Festiviteten AS er et eget aksjeselskap, som også eier bygget.

Ekteparet fra Skien eier suksessbedriften Termorens AS og TBHolding AS. TBHolding eier 67 prosent av Festiviteten og Tema Eiendom 33 prosent. Overskuddet i TBHolding as ga dem mulighet til å overta praktbygget ved Ibsenparken og utvikle dette videre.

Overskuddet fra bedriften Termorens ga dem muligheter til å overta praktbygget ved Ibsenparken. Mens Thore Andreassen er styreformann, er Bjørg Andreassen daglig leder, med oversikt over økonomien.

– Så der går det etter boka, sier gründeren.

Til nå har de brukt to millioner på restaureringsprosjektet. Når de skal gå løs på fasaden til våren, regner de med å bruke like mye. Men mest av alt har det kostet svette.

 – Det har vært litt av en jobb. Vi brukte fem måneder på storsalen og ytterligere fem måneder på den lille salen, sier Andreassen. Målet er at hele bygget skal stå fiks ferdig sommeren 2016.

To av lokalene er utleid til skjønnhetspleie og yoga. Til å begynne med tenkte paret på å bygge leiligheter i den øverste etasjen. Den tanken har de slått fra seg.

– Vi vil heller få liv i hele bygget.

Restaurant

Det skal de få med å starte lydstudio for unge talenter. I tredje etasje ligger alt til rette for det. Men det er ikke bare ungdommen som skal kunne boltre seg.

– Jeg spiller litt gitar selv også, og kommer nok til å ta med noen venner hit. Vi må leke litt, vi også. I kjelleren var det et utested i over ett år, og etter konkursen kjøpte Andreassen boet. Her har han store planer.

– Vi har tenkt å åpne restaurant her, gjerne en buffé med grillspyd, inspirert av Brasil. I helgene blir spisestedet omgjort til et utested, sier Andreassen. Han kunne også tenke seg uteservering, og starter opp så snart han får drivere med seg. For tiden er det han og kona som driver hele huset. I helgene serverer Bjørg og holder orden på servitørene, mens mannen tar oppvasken. Nå kunne de tenke seg samarbeidspartnere. Gründeren angrer ikke en dag på at han kjøpte Festiviteten.

– Men du har ikke alle skruene på plass når du kjøper et bygg som dette. Det er galskap, men veldig moro!

– Et viktig bygg

– Det ble innviet tre år før Skien kirke, og forteller litt om innsatsen som ble gjort for å bygge opp byen etter bybrannen i 1886. I løpet av 10 år var mesteparten av byen oppe. Festiviteten var hele byens kulturhus. Det var ikke grenser for hva det ble fylt med. Førstekonservator ved Telemark museum, Tor Kjetil Gardåsen, forteller at Festiviteten i sin tid var en forutsetning for hele Skiens kulturliv.

– Det var byens største og mest pompøse hus, uten tvil, og ble sett på som moderne og tidsriktig. Men etter hvert løp tiden fra det. På 1960-tallet fikk andre byer i Norge nye kulturhus, mens Skien hang etter på det området. Etter at Ibsenhuset overtok som kulturhus i 1973, ble det forholdsvis lite brukt. Fortsatt er bygget et hovedmotiv i Skiens bybilde.

Artikkeltags