En undersøkelse utført av SpareBank 1 SMN med 400 respondenter viser at det er en kraftig endring i hvordan folk planlegger å bruke skatteoppgjøret sitt.

Det skriver Nettavisen.

Tidligere var banksparing og betaling av regninger de to formålene flest prioriterte, men nå er det sparing i aksjefond og nedbetaling av gjeld som har rykket fra.

Les også: Snart kommer skattepengene 

- Det er en sunn trend at enda flere vil prioritere sparing og nedbetaling av gjeld framfor forbruk, og det er tydelig at banksparingen synker i popularitet med lave renter. Likevel håper jeg at de som velger aksjesparing er komfortabel med svingninger i verdi på sparingen. Er de ikke det, er det faktisk bedre med sparing med lav avkastning og uten risiko, sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN til Nettavisen.

Tydelig skille mellom skattepenger og feriepenger

Feriepenger er jo en litt ekstra stor lønning for ferien, og det er tydelig at bruken av feriepengene derfor er helt annerledes enn hvordan vi planlegger å bruke skattepengene.

- Tidligere undersøkelser viser at feriepenger primært brukes til ordinære utgifter og reise, men skattepengene er det tydelig at flere holder litt utenom hverdagsøkonomien sier privatøkonom Endre Jo Reite.

MANGE KAN VENTE PENGER TILBAKE

Den 24 juni er første pulje i skatteoppgjøret ferdig, og en stor del av de som har penger til gode kan se for seg en hyggelig tilbakebetaling fra Staten. Utbetalingene for første pulje vil skje i løpet av de neste ukene. I gjennomsnitt ventes det at de som får igjen penger i år får mellom 14.000 og 16.000 kroner når fradrag er medregnet.

Når det gjelder feriepenger, vil en lønnsmottager med snittlønn på cirka 470.000 kroner få en feriepengeutbetaling på cirka 42.000 kroner.

SVAKERE NORSK KRONE PÅVIKRER FERIEPLANENE

Det er stor spenning til hvordan svekket krone vil påvirke våre reisevaner og reisemål gjennom sommeren.

- Mange spør om hvordan valutakurs vil påvirke oss, og om vi vil reise mindre. Jeg tror prioritering av ferien er svært sterk, men ser samtidig at mange er smarte i bruk av direkteruter med fly og storbymål i stedet for den tradisjonelle charterferien. Med tilgang til svært billige flybilletter og løsninger for privat leie på ulike storbymål, så er det mange som klarer å få feriepengene til å strekke langt selv midt i fellesferien sier Reite.