Røde Kors-huset på Myren var pyntet til fest. Besøkstjenesten i Røde Kors i Skien rundet 70 år. Det ble markert med snitter, kaker og kaffe krydret med gode historier og underholdning fra Skien videregående skole.

– Så viktig

Ensomheten kjenner ingen alder, og det finnes mange ensomme blant både eldre og yngre. Røde Kors besøkstjeneste bidrar til å gjøre hverdagen lettere for flere av dem.

– Det er så viktig med besøksvenner, understreker leder May-Kristin Mitchell i besøkstjenesten, nestleder Eirin Kristiansen i Skien Røde Kors, medlemmer i teamet Tove Steinmoen, Elin Johansen og Marit Myhra. Skien Røde Kors besøkstjeneste har et team som drifter tjenesten.

Rundt om i landet finnes det flere tusen frivillige besøksvenner som besøker mennesker både i private hjem og på institusjoner. De fleste besøksvenner har én person de besøker fast, som regel en time eller to i uka.

For noen kan ensomhet være viktigere enn medisin.

– Det hører vi stadig, ensomhet er til å ta og føle på for mange. Ensomhet kommer i så mange ulike settinger, forteller de.

Blir med legen

Noen ganger blir vennskapet så sterkt og tett at noen ønsker å ha med besøksvennene når de skal til legen.

– Det sier noe om hvor viktige dette vennskapet kan være. Det kan også være den beste medisinen for noen.

– Dette henger også sammen med det at de eldre skal bo lengst mulig hjemme. Det er ikke bare enkelt. For noen er dette eneste kontakten de har med andre mennesker utenom hjemmesøketjenesten. Og de har det ofte veldig travelt.

Besøksvennene kan også komme to ganger i uka, om det er ønskelig.

Besøkstjenesten vil gjerne ha flere hverdagshelter.

Det kommer et unisont ja på spørsmålet om de trenger flere besøksvenner.

– Det er mange som venter på å få en besøksvenn. De som gir noe til andre får noe tilbake.