Nå kan du sjekke fastlegen din

Artikkelen er over 5 år gammel

Slik finner du ut om legen har fått en reaksjon fra Statens helsetilsyn.

DEL

For første gang i Norge blir det nå på en enkel måte mulig for pasienter å sjekke om en lege har fått reaksjoner fra Statens helsetilsyn.

Statens helsetilsyn fører tilsyn med helsepersonell i Norge. Formålet med tilsynet er blant annet å sørge for at helsetjenester blir drevet på en faglig forsvarlig måte. Dersom Statens helsetilsyn finner at et helsepersonell har brutt en eller flere lovpålagte plikter kan Helsetilsynet ilegge helsepersonellet en reaksjon.

For pasienter som er på utkikk etter en ny lege kan informasjon om slike reaksjoner være av avgjørende betydning. Informasjon om reaksjoner et helsepersonell har fått er offentlig, men det har, inntil nå, ikke vært tilrettelagt for at pasienter enkelt skal kunne få tak i denne informsjonen. Legelisten.no har strukturert informasjonen fra offentlige databaser og gjør denne nå tilgjengelig for folk via nettsiden Legelisten.no.

- Pasienter som er på utkikk etter en ny lege ønsker, og har behov for, å få god informasjon om de ulike tilbyderne av helsetjenester de kan velge. Legelisten.no mener informasjon om reaksjoner som helsepersonell har fått er relevant for pasienter når de skal velge fastlege, spesialistlege eller tannlege. Derfor gjør vi nå denne informasjonen tilgjengelig for pasienter, sier gründer og daglig leder i Legelsisten.no, Lars Haakon Søraas i en pressemelding.

Reaksjoner fra Statens helsetilsyn kan ilegges av forskjellige grunner og er ikke alltid knyttet til den faglige kvaliteten i et helsepersonells arbeid. For eksempel kan feilbehandling av en pasient som har fått fatale følger føre til en advarsel. Men advarsel kan også gis dersom et helsepersonell bryter taushetsplikten de har overfor pasienter. Søraas fraråder derfor ikke på generelt grunnlag pasienter å unngå helsepersonell som har fått reaksjoner:

- Et helsepersonell som har fått en reaksjon fra Statens helsetilsyn kan være like dyktig som en behandler som ikke har fått slike reaksjoner. Vi oppfordrer pasienter til selv å vurdere alvorlighetsgraden i forholdet og hvor relevant det er for den behandlingen man har behov for, sier Søraas.

En pasient som ønsker yttereligere informasjon om en reaksjon kan både spørre legen og Helsetilsynet om dette:

- Dersom man ser at en lege har fått en reaksjon, så er det lov til å spørre legen om dette. Og er man fortsatt i tvil, så kan man også kontakte Statens helsetilsyn og be om mer informasjon om saken, sier Søraas.

Blir videreutviklet

Tjenesten som er lansert nå dekker fastleger og en del spesialistleger som jobber som avtalespesialister eller i privat praksis. Reaksjonshistorikken går tilbake 2010. Eldre reaksjoner blir ikke informert om.

- Når vi legger til nye kategorier spesialistleger, så vil vi også inkludere de i denne tjenesten, si er Søraas. Videre vil vi fortløpende vurdere om 5 års historikk er rimelig å legge seg på, eller om denne tidsperioden burde utvides eller forkortes. Innspill vi mottar fra brukere og andre vil være viktige i arbeidet med å videreutvikle tjenesten, avslutter Søraas. (ANB)

Artikkeltags