Helsestasjon for ungdom i Skien er et tilbud for unge mellom 13-23, hvor man kan lett kan droppe innom og få hjelp med alt fra testing av kjønnssykdommer, tilgang til prevensjon, rusveiledning til annen fysisk og psykisk helsehjelp.

– Her er ingenting kleint; jeg har hørt alt før, så bare kom med det, sier Follaug, som jobber som helsesykepleier på både helsestasjonen i Skien og Skogmo videregående.

Det er imidlertid tydelig at det er flest jenter som tar i bruk tilbudet på helsestasjonen. Gutter tester seg mindre, og de søker ikke like ofte hjelp når de begynner å få psykiske helseproblemer.

– Ofte kan vi se at det forstyrrer funksjonsnivået deres i hverdagen. De strever kanskje på skolen eller i jobb, for eksempel med å komme seg dit eller med å være konsentrert fordi det er mye tanker og andre ting som tar plass, sier Follaug.

Eget tilbud for gutta

Follaug og Gisholt, som er fagkoordinator på helsestasjonen, har nå planlagt å starte en egen «guttekveld» for å nå ut til flere unge menn som kanskje har bruk for en test eller bare en prat med noen som vil lytte til dem.

– Tilbudet gjelder alle gutter i Skien og Siljan fra 13-23 år, men det er jo ikke sånn at vi avviser ungdom som kommer fra Porsgrunn, heller, sier Follaug.

Guttekveld vil være åpent for drop-in hver onsdag klokka 14.00-17.00. Gisholt og Follaug håper at å ha åpningstid bare for gutter vil gjøre terskelen lavere for dem i forhold til det å søke helsehjelp.

– Når ungdommer kommer hit, så har de gjerne med seg en del bagasje. Og jeg tenker at den beste hjelpen vi kan gi, er at de får sjansen til å sortere tanker og følelser og prate om det, og at de føler at de blir forstått. Det vi ønsker, er å fange ungdommen opp tidlig sånn at strevet ikke setter seg og de klarer å få et godt liv, sier Gisholt.

Færre bruker kondom

– Vi ser at kondombruken går ned fordi langtidsprevensjon har gått opp, men samtidig ser vi at smittetallene for kjønnssykdommer ikke går ned. Så selvfølgelig vil vi at flere skal teste seg. Her er det gratis og enkelt, sier Gisholt.

En av de vanligste kjønnssykdommene som de tester for, er klamydia. Ifølge Folkehelseinstituttet har 1 av 20 unge under 25 år klamydia, og i 60-80 prosent av tilfellene får man ikke symptomer.

– Kjønnssykdommer kan ramme hvem som helst; Det kan skje første gang du ligger med noen hvis du er uheldig. Men gutta tar det ikke helt på alvor. De er kanskje mer redde for å gjøre en jente gravid enn å få kjønnssykdommer. Og når jentene bruker langtidsvirkende prevensjon som spiral eller p-stav, så er de ikke så bekymra lenger. Så vi er opptatte av det å øke kondombruken, sier Follaug.