Arbeidere må gå på do i skogen

STRENGE KRAV: Stilles til sanitære forhold, men slik så det ut i skogholtet bare noen meter fra byggeplassen til litauerne.

STRENGE KRAV: Stilles til sanitære forhold, men slik så det ut i skogholtet bare noen meter fra byggeplassen til litauerne.

Artikkelen er over 5 år gammel

NOTODDEN: Utenlandske arbeidere må tåle å jobbe under elendige forhold i Norge. Regionalt verneombud ved Fellesforbundet, Geir Kaasa, fortviler over forholdene ved mange små bygg og anleggsplasser.

DEL

Solen skinte over Telemark da alarmen gikk ved Fellesforbundets hovedkvarter i Skien denne uken. Litt nord for Notodden, opp i heiene et stykke før Heddal gikk det rykter om at litauiske bygningsarbeiderne måtte skite i skogen fordi det ikke var tilfredsstillende sanitære forhold.

De utenlandske bygningsarbeiderne var i full gang på huset da Fellesforbundets to representanter ankommer, verneombud Geir Kaasa og organisasjonsmedarbeider Rune Tønnesen. Femten meter fra huset, tvers over grusvegen ligger mengder av ekskrementer og toalettpapir.

– VELDIG RENSLIGE

Den norske entreprenøren forklarer.

– Det kan ikke være mine gutter. De er veldig renslige og kan benytte det private toalettet i eneboligen rett ned i gata der hvis eieren er hjemme, peker han mot nabohuset.

– Og hvis ikke noen er hjemme?

– Da kjører de ned på Shell eller Statoil stasjonen noen få kilometer unna.

Entreprenøren lovte å ordne med brakkerigg og tørrklosett umiddelbart.

INGEN BAGATELL

Geir Kaasa anser ikke manglende sanitære forhold som noen bagatell. Det norske lovverket setter strenge krav til at alle arbeidstakere i bygg og anlegg skal ha tilgang til spise, vaske– og skifterom og toalett. Dersom dusjrom eller håndvasker 
er atskilt fra skifterommet skal det værre lett tilgang mellom dem.

– Vi ser det nesten over alt. Forskrifter og Arbeidsmiljølovens regler brytes over en lav sko. De norske eierne bryr seg ikke.

Et annet eksempel: I et borettslag i Porsgrunn ble leilighetene pusset opp av norske arbeidere. De måtte spise i leilighetene og bruke toalett hos naboen, hvis mulig.

Som følge av EØS–avtalen trenger EU–borgere ikke arbeidstillatelse i Norge. Derimot skal de alltid ha med seg ID–kort som viser at de er registrert hos norske skattemyndigheter.

– Kortene ligger enten hjemme, er under produksjon eller forglemt. Det er alltid noe, forklarer Kaasa. Som på den aktuelle arbeidsplassen her ved Notodden. Der var ID–kortene under utarbeidelse.

– De juger over en lav sko, mener Tønnesen. Han mener svart arbeid florerer og tar ikke for god fisk at de utenlandske arbeidstakerne på forespørsel oppgir riktig timelønn som skal være over minstetariffen.

– Mange har innøvde svar, sier han.

FARLIG I HØYDEN

Geir Kaasa har fullmakt til å stenge enhver arbeidsplass hvis det er umiddelbar fare for liv 
og helse. Han sitter på foto-dokumentasjon over at utlendingene ved Heddal balanserer på takmønet. Litt nærmere sentrum av Notodden er noen estere i ferd med å renovere et hus. De jobber for en nordmann og jobber over inngangspartiet hvor det er dårlig sikring. Trolig OK for esterne men ikke for Fellesforbundet.

– Det er en gjenganger. Selskapene forsøker spare penger på bekostning av liv og helse, sier Kaasa.

Han fant ingen brakkerigger, bare noen hadde ID–kort og alle manglet toalett under inspeksjonen denne dagen.

STRENGE KRAV

Arbeidsmiljøloven og Forskrifter for arbeidsplassen setter strenge krav til arbeidsgiveren.

Det var tidligere 47 byggeforskrifter mot seks i dag. I Arbeidsplassforskriften av 2011, utarbeidet av Arbeidstilsynet heter det. «Virksomhet skal ha passende antall toaletter og det skal være atskilte toaletter for kvinner og menn.

I tilknytning til toaletter skal det være håndvask». Forskriften setter også krav til spiserom, garderober og særskilte vaskerom. Ingen av de tre stedene som Fellesforbundet Telemark undersøkte på Notodden hadde disse fasilitetene.

HØYDEARBEID

I byggeforskriften står det videre at «Når høyden er større enn to meter skal det alltid være rekkverk eller andre vernetiltak. Gangbaner, trapper, plattformer, gulv etasjedekker skal ha rekkverk der det er fare for at personer eller gjenstander kan falle ned».

Ved to av de tre byggeplassene ble det arbeidet i høyden. Regionalt verneombud Geir Kaasa var ikke tilfreds med sikringsarbeidet på disse stedene.

Artikkeltags