Gå til sidens hovedinnhold

Espen (21) stiller ut for andre gang: – Håper å kunne leve av kunsten

LUNDE: Han er elev av Elisabeth de Lunde som var elev av Odd Nerdrum. Nå viser Espen Nerhus (21) fram sin andre utstilling. – Jeg håper å kunne leve av kunsten, sier han til TA.

I så fall blir han den andre som klarer det fra Lunde, foruten sin lærer. Eller som han selv sier det:

– Jeg kommer fra et sted mellom Lunde og Bø.

Flere fra Lunde

Elisabeth de Lunde blir svar skyldig på spørsmålet om det er flere kunstnere som kommer fra Lunde.

– Det var et knakende godt spørsmål. Jeg har prøvd å forberede meg på hvilke spørsmål som kunne komme. Men det er et av de spørsmålene jeg ikke har tenkt på, ler hun. Hun spør tilbake om vi vet om noen flere. Svaret er nei.

Men hun vil gjerne skape et kunstnermiljø i Lunde. Slik de har fått til på andre steder, som Skagen uten sammenligning for øvrig. Det er fullt mulig, tror hun.

– Det har jeg alltid drømt om å få til, sier hun. Nå er de to og flere kan de kanskje bli.

– Men hva skal du egentlig gjøre?

For kan man egentlig leve å være kunstner?

– Jeg tror jeg kan leve av det, bare en jobber og står på, og har en klar visjon om hva man ønsker, sier 21-åringen.

En skal være ung og ha ambisjoner, mener læreren.

– Jeg har selv vokst opp med det. Maling er en fin hobby, det. Men hva skal du egentlig gjøre har jeg tidligere fått spørsmål om. Nå har jeg vist at jeg kan leve av det. Det er mye en kan jobbe med innenfor dette faget, sier hun.

Hun har både elever, kurs og litt undervisning på Nome kulturskule. Maling kan være en hobby, men det kan også være en levevei.

– Kan du håndverket, så kan du finne nisjer. Det er mange jobber som ikke blir lyst ut, men som en kan havne opp i fordi andre ser hvordan du gjør det, forklarer hun.

Selv fikk hun som student anledning til å lage tegninger for oldsaksamlinger, og selv i en digital verden tror hun det er rom for dette håndverket.

Slo alle rekorder

Nå er det verkene til eleven som skal vises fram. De ble levert på fredag, og skal opp på veggen hos Victoria & Henrik. I farten er Espen Nerhus litt usikker på hvor mange det totalt blir.

– Jeg må nesten telle. Det er ti malerier, pluss noe annet småtteri, sier han etter noen sekunder. Totalt 14 verk.

Til sammen har han i sitt unge liv laget 20 malerier. Det betyr at halve livsverket av slik kunst henger tilgjengelig for Lundes befolkning. De Lunde tror at maleriene kan få en rask omsetning under salgsutstillingen som varer ut jula, og inn i januar.

– Han hadde en sommerutstilling på Villa Lunde og slo alle salgsrekorder i sommer, sier hun.

Det var hans første utstilling, og det betyr at verkene av kunstnerne allerede har kommet i privat eie. Flere kan det bli i løpet av den nærmeste måneden.

– Det er veldig flott å få lov. Jeg har bare stilt ut en gang før, og det er veldig flott å få enda en mulighet, sier han og håper å tjene noen kroner på det.

I skrivende stund er ikke maleriene ferdig priset. Men anslagsvis kan det koste et sted mellom 2000 og 6000–7000 kroner pr. maleri.

Det er bare å minne om at sist gang gikk salget fort.

Og nå er allerede et bilde solgt, det skjedde i det bildene var i ferd med å komme på veggen.

– Oj, er det mulig?

Det er lett å la seg imponere over verkene fra den unge kunstneren. Det gjør utsendte journalister og butikkdrivere, spesielt lyset som kommer fram i bildet vekker følelser.

– Oi, er det mulig, sier Karin Kjeldal i Victoria & Henrik mens hun studerer ett av dem.

– Det er veldige fine bilder. De blir lette å selge, det får vi tro. Jeg bare synes de er utrolig bra.

– Vi har hatt lokal kunst på veggene tidligere også, det har vært et ønske å ha det på veggen. Det er en ting som kan trekke folk inn i butikken i desember. Det gir flere muligheter. Elisabeth har også stilt ut her tidligere. Det at hun nå også har en elev å vise fram, det er morsomt, mener Linda Gunnerød.

Nerdrum – kortversjonen

Odd Nerdrum er en av Norges fremste kunstnere som finner sine forbilder og lærere hos de gamle mestre ifølge fineart.no. Internasjonalt regnes han for å være den mest betydelige klassisk figurative maleren og han har dannet skole for en ny generasjon av figurative malere.

Den skolen har Elisabeth de Lunde gått, og skulle hun TA fortalt hele den historien så hadde denne saken blitt veldig.

– Men kortversjonen er at en blir veldig rustet for kunstnerlivet, det var et voldsomt miljø å være i på den tida jeg var der. Vi visste ikke at han hadde en diagnose (Tourettes red.anm.). Det var skikkelig heftig.

Tourettes syndrom er en tilstand med tilbakevendende tics. Et tic er en ufrivillig, plutselig, rask, gjentakende, ikke-rytmisk bevegelse eller lyd ifølge helsenorge.no.

Det begynner også å bli noen år siden.

– Jeg var der på 1990-tallet. Det var forrige århundre, forrige årtusen, korrigerer hun.

Kitsch eller ikke

Nerdrum betegner seg selv som figurativ kitsch-maler, men kan også karakteriseres som moderne klassist med forbilder fra den eldre kunsthistorien.

Det er et uttrykk Elisabeth de Lunde reagerer på.

– Jeg vil ikke kalle det kitsch. Jeg var der da dette kitschuttrykket ble jobbet med. Dette handler om at vi som var i dette miljøet ble litt indoktrinert med å si at død fisk som følger med strømmen blir ikke husket. På denne tida begynte denne klassiske retningen å bli veldig populær i Oslo og Nerdrum begynte å bli godtatt, så måtte en finne på noe. Å si at det var kitsch var noe av det verste en kunne gjøre, da begynte en å si at de som hadde god nok råd til å kjøpe dette hadde dårlig smak. Da fikk en rørt opp i dette vannet. Bak dette ligger å være rebelsk, ved å gi det en negativ klang.

Hun vil heller kalle det barokkmalerier.

– Nerdrum malte det ikke sånn i starten han heller. Han startet mer som en renessansemaler, og så utviklet han sin kjærlighet til Rembrandt. Det blir litt historieløst å gi Nerdrum æren for denne kunstretningen. Det går mye lenger tilbake, og er mye større enn det, påpeker hun.

Klart å inspirere

Men Odd Nerdrum har klart å inspirere andre generasjoner. Det ønsker hun også å gjøre. Samarbeidet med Espen Nerhus startet tidlig i mars, og har snart vart i ett år. Det er det lengste samarbeidet hun har hatt så langt.

Med en pågående pandemi klarte de å holde det i gang med digitale hjelpemidler også under den første koronaperioden med nedstenging i hele landet.

– Kunsten lar seg aldri stoppe, ler hun.

– Det digitale kan være et viktig redskap når alt annet stopper opp, sier han og benytter sjansen til å takke sin læremester og døråpner inn i kunstens verden.

– Jeg vil takke for hjelpen jeg har fått, sier han. Denne høsten har de besøkt flere kunstnere og denne uka fått inspirasjon på Ulefos hovedgaard.

– Jeg vil gjerne være den som åpner den døra, svarer hun. Dette er fag som en må oppsøke miljøet for å lære fullt ut. Slik hun gjorde i sin tid.