Eskil Skjeldal utforsker psykologiske problemstillinger i sin første roman.

– Jeg skriver om det dypere i oss, grunnfjellet i menneskene, der vi kan frykte det vi lengter etter, eller tiltrekkes av det som skremmer oss.

Etter å ha gitt ut flere sakprosabøker debuterer Eskil Skjeldal som romanforfatter på Norges største forlag, Cappelen Damm. Denne gangen handler det om den 39 år gamle trebarnsfaren Mikael Emanuelsen, som ikke har snakket med foreldrene sine på 17 år.


– I et brudd ligger det en sorg over det som har vært, men også en forventning om det som kan bli, sier 46-åringen, som også tar for seg psykiske utfordringer. Denne gangen i romanform. Boken innledes med at Mikael går i farens begravelse, der han møter moren, som han ikke har sett på alle disse årene.

– Han slutter aldri å håpe på en forsoning og er besatt av å forstå faren. Mikael vingler mellom å tenke at det er foreldrene som er idioter og at det er han selv det er noe galt med. Han veksler mellom sinne og selvbebreidelse. Foreldrene hans er to fremmede for ham. Han blir ikke sett av dem, sier Eskil, som lar noen spørsmål henge i luften:

– Men er barndomsminner til å stole på? Og hvem eier sannheten om deg selv? Du eller folk rundt deg?

Mikael er en familiefar i identitetskrise, som ikke klarer å skille det han opplever fra det han tror han opplever.

– Han har et kaotisk forhold til virkeligheten.

Bærum og Skien

I likhet med forfatteren er hovedpersonen i boken fra Rykkinn og bor i Skien.

– Det handler om research og var praktisk, siden jeg kjenner de to stedene inn og ut og dermed er det mindre sjanse for faktafeil, sier forfatteren.

Mikaels far har hagearbeid som hobby. I hagen dyrker han de vakreste blomster, men sønnen får ikke komme inn der.

– Hvor skal han kunne kjenne seg fri hvis hagen er et forbudt område, der barn ikke får leke, og huset er underlagt morens kontroll, spør han retorisk og legger til:

– Jo mindre du forstår foreldrene dine, jo mindre forstår du deg selv.

– Vet at mange sliter

Mikael speiler seg i andre. Å skrive om hvordan det er å være barn når foreldrene ikke fungerer, er en rød tråd i boken. Barn som pårørende er et eget fagfelt, understreker Eskil, som er seniorrådgiver på Erfaringskompetanse.

– Når en av fem rammes av et usynlig virus, blir hele familien rammet. Som tidligere prest vet jeg at mange sliter. Mikael er en far som sliter med å finne seg til rette i familielivet han har skapt. Jeg dykker ned i hvor fremmed du kan føle deg i din egen familie. Det håper jeg at noen kan kjenne seg igjen i.

FAKTA: Eskil Skjeldal

Født 1974. Oppvokst på Rykkin og bosatt i Skien.

Teolog med master i sakprosa og doktorgrad i etikk.

Gitt ut flere bøker, bl.a. en samtalebok med Jon Fosse og "Eg slepper deg utan at du velsignar meg" (2017), en bok som undersøker grenselandet mellom religiøs tro og psykisk sykdom.