Men nå i en alder av 65 har han endelig tid til å male. Ni av maleriene ble vist fram på Øvre verket under sesongåpningen.

Side om side med kona Susannes fotografier pryder malerieriene veggene i Marjas fotoatelier.

- Hvem er egentlig hun, Marja? Det har flere lurt på. Men det er meg, sier hun. Det fulle navnet er Marja Susanne Sipalä Solvang, men til vanlig og til jobb bruker hun bare Susanne Solvang. Nå har de begge funnet hver sin hobby, som ikke er så ulike. Det handler om å fange et øyeblikk og oppdage detaljene.

- For meg har maling blitt som en hobby, veldig moro, som jeg har puslet med litt innimellom, forteller Viggo Solvang.

Tenkte å bli maler

For det kunne blitt et annet yrkesvalg.

- Det var kunstner jeg tenkte jeg skulle bli. Jeg skulle ta opptaksprøva til kunst- og håndverksskolen, men så var det en kamerat som trengte en frisørlærling. Da begynte jeg med det, og siden ble det ikke maling, forteller han. Først for to-tre år siden startet han opp igjen med penselen.

- Nå er jeg nesten pensjonist, og har tid til det, forklarer 65-åringen.

Han har ikke gitt seg helt med frisørfaget, men jobber litt med lærlinger. Han maler ikke for å selge, men det har vært en liten etterspørsel.

- Jeg hadde noen bilder som syntes ble bra, jeg hadde to-tre som jeg kunne solgt 20 stykker av. Men for meg har det vært førstemann til mølla, sier han. Selv om et bilde også har vært til reproduksjon. Likevel legger han ikke skjul på at han er litt i startfasen.

- Jeg har akkurat begynt å male, hvert bilde er trening for meg, og jeg må få inn det grunnleggende. Men jeg har planer om å male mer ekspresjonistisk med tida.

Foreløpig nøyer han seg naturmotiver.

Susanne har hatt fotografering som hobby siden 2011.

De setter begge pris på å være en del av et kunstnerisk miljø på Øvre verket, som øker i omfang og kvalitet.

Sesongstarten var godt besøkt, og hadde flere åpninger.

- Vi er fornøyde. Det har vært over all forventning, oppsummerer daglig leder Mette Sanden i Øvre verkets venner.