I det som kanskje var det sterkeste startfeltet vi har sett i rulleskirennet Kanalrennet, som i år også var et verdenscuprenn, ble det svært trangt om plassen inn på oppløpet i Lunde sentrum. Både Mikael Gunnulfsen, Runar Skaug Mathisen fra Vinje/Lager 157 og Henrik Dønnestad fra Gulset/TeamElon Oslofjord var med i kampen om topplasseringene de siste hundre meterne inn mot mål, sammen med nesten alle landslagsløperne og en rekke sterke langløpsutøvere.

Endelig pallplassering

Blant de 27 løperne som klarte å henge med i tetgruppa helt inn, var også Petter Northug. Han kom likevel aldri helt med i kampen om seieren på det lange oppløpet. Det gjorde imidlertid Mikael Gunnulfsen. Og etter gjennomgangen av målfoto viste det seg at Klæbo vant rennet på tiden 1.47.15,5, ett tidel foran Martin Løwstrøm Nyenget, som igjen var ett tidel foran Gunnulfsen.

– Det var moro at jeg endelig klarte en pallplassering her. Jeg har aldri hatt full klaff i

Kanalrennet, så jeg tar imot en tredjeplass med et stort smil, sier Gunnulfsen. Ørn-løperen sto over fredagens skøyterenn på Grønkjær grunnet vondt i knærne, men i Kanalrennet gikk det greit med beina. Formen var også bra.

– Klart jeg kjenner at jeg har hatt en uke med veldig mye trening, men det gikk tross alt veldig bra i dag. Farten var ikke ekstremt høy rundt i løypa her, men det blei dradd opp til litt høyere fart innimellom, forteller 29-åringen, før TV2 huker tak i ham for et intervju rett etter målgang.

Små marginer

Det var svært små marginer også bak Gunnulfsen. Vinneren fra 2019, Håvard Solås Taugbøl fra Lillehammer og sprintlandslaget, passerte målstreken ett tidel for sent til å klare en pallplassering, mens Pål Trøan Aune var ytterligere ett tidel bak.

Runar Skaug Mathisen fra Kostveit i Vinje spurtet inn til en flott 8. plass, samme plassering som i 2019.

– Det gikk helt fint. Nå skal jeg hjem og trene bra i sommer, før det er blir en ny samling med laget mitt om noen uker, forteller Skaug Mathisen, som representerer det svenske langløpslaget Lager 157.

Henrik Dønnestad fra Venstøp i Skien sikret seg en fin 18. plass, 10,5 sekunder bak Klæbo. Mellom Klæbo og Dønnestad finner vi blant annet Didrik Tønseth (7. plass), Max Novak (11. plass), Simen Hegstad Krüger (12. pass) og Petter Northug (13. plass).

– Det var godt å kjenne at jeg var sterk nok til å henge med helt inn, men en sånn spurt er ikke helt min greie. Jeg er uansett godt fornøyd. Det var jeg også med skøyterennet på fredag, fram til jeg fikk hold, forteller Dønnestad.

På fredagens skøyterenn på Grønkjær kjempet han lenge om en 4. plass, men smertene i magen de siste par kilometerne ble så kraftige at han måtte gi seg i kampen om en topplassering.

Fornøyd Klæbo

Vinneren Johannes Høsflot Klæbo har trent i Telemark noen dager sammen med landslaget, og i bagasjen hjemover tar han med seg seieren i både Sommarlandsprinten i Bø og Kanalrennet.

– Jeg er godt fornøyd med de to renna, selv om jeg er sliten nå. Det har vært fine konkurranser her i Telemark, og det er jo ekstra moro å vinne, forteller Klæbo etter å ha knepet seieren.

Den store skistjerna hang godt med i feltet på de to rundene fra Lunde til Flåbygd, og inn mot oppløpet var han igjen på rett plass.

– Jeg tok det som det kom, men jeg klarte heldigvis å komme meg helt fram i feltet og bli med på en skikkelig spurt, sier Klæbo, som gikk Kanalrennet for andre gang.

Sparte krefter og vant

Også i kvinneklassen var det tøff kamp om seieren, med ti løpere samlet inn mot mål. Fem løpere passerte målstreken innenfor ett sekund, og Lotta Udnes Weng kunne juble over å være første kvinne over streken.

– Det var veldig gøy å vinne i dag. Jeg prøvde å spare krefter de siste kilometerne, og det gjorde nok at jeg hadde litt ekstra å gi på oppløpet, forteller Udnes Weng.

Nærmest fulgte klubbvenninnen fra Nes, Amalie Håkonsen Ous, foran svenske Linn Sömskar, Maria Hartz Meling og Anna Svendsen.

– Kanalrennet er et veldig fint renn, med variert og bra terreng. Jeg har gått det tre ganger tidligere, opplyser Udnes Weng, spurtet inn til en 2. plass på lørdagens sprintkonkurranse i Bø.

Det var også en egen juniorklasse for hvert kjønn i Kanalrennet, med internasjonal deltakelse. Flere telemarkinger markerte seg meget positivt. Vi nevner at Helene Hafredal Haugan fra Gulset/HSG gikk inn til en flott 4. plass i jentenes juniorklasse, mens Johannes Solvik fra Gulset/HSG spurtet inn til en 8. plass i guttas juniorklasse. På fredagens skøyterenn på Grønkjær kapret Lars Olav Kåsa fra

Gulset/HSG en flott 6. plass, mens Helene der sikret seg en sterk 5. plass. På Sommarlandsprinten i Bøgata lørdag var det Astrid Horgen fra Skarphedin med en 6. plass og Lucas Broby Heimdal med en 10. plass som var beste telemarkinger.