Gå til sidens hovedinnhold

En øy fylt med historie

Artikkelen er over 1 år gammel

BREVIK: Til tross for korona ble det feriekoloni på Klokkerholmen i år igjen. Her trives de ansatte så godt at de kommer tilbake år etter år.

- Når koronaen inntraff måtte vi sette oss ned og tenke nytt. Vi tenkte "Okei, hva kan vi gjøre nå?", sier Une Marie Narvestad. De begynte å lage lister over forefallende arbeid, og startet å male. Deretter begynte de å planlegge årets leirskole og feriekoloni. Det ble tre uker med leirskole, før feriekolonien starta.

I år er det 28 barn per uke, normalt sett pleier det å være førti. Antall ansatte er det samme. Une jobber heltid på Klokkerholmen, på folkemunn kalt Klokkern, noe hun har gjort de siste to årene. Hennes første år som sommerassistent på Klokkerholmen var forøvrig i 1998.

- Jeg elsker jobben min, sier Une entusiastisk.


For å få lov til å åpne årets feriekoloni, måtte Une komme fram til smittevernstiltak sammen med kommuneoverlegen. Den 18. mai fikk de grønt lys til å åpne feriekolonien i seks uker.

- Det som er annerledes fra de forrige årene, er at måltidene er enklere, vi spiser ute, vasker hendene oftere og spriter alt hele tiden, sier Une.

Det var egentlig planlagt å dele barna inni kohorter, men siden restriksjonene gradvis har løsnet gikk det fint å være én stor gruppe, sier Une.

Gøy å fiske krabber

Nede ved brygga er noen av barna i full gang med krabbefisking før ukas medley, og de ligger på brygga og kikker iherdig ned etter noen å fange. Tre av de er Filip (13), Aurora (10) og Alida (10). De er opptatt av at krabbene skal ha det bra, og er heller ikke redd dem.

- En gang ble jeg klypt av en krabbe, forteller Filip. Men det var ikke skummelt!

Kommer tilbake hvert år

Det er tydelig at dette er en sommerjobb folk ikke vil gi slipp på. Og det er ikke rart. Stemninga er hyggelig og lun, til tross for et vekslende vær. To av de som har jobbet en stund på Klokkerholmen - i henholdsvis 10 og 8 år - er 30 år gamle Eirik Resch og 25 år gamle Oskar Ryggetangen. Begge to er fra Porsgrunn og bor i Trondheim, men tilbringer to uker av sommeren på feriekolonien hvert år.

- Jeg ser ikke på det som en jobb, jeg trives veldig godt, sier Eirik. Han og Oskar er aktivitetsledere og er for det meste utendørs og organiserer diverse leker. For det skorter ikke på aktiviteter på denne øya.

- Vi finner på alt mulig! Vannballongkrig, fotball, pil og bue, stafett og medley, sier Eirik.

Medley er stafett i vannet, der hvert lag konkurrerer om å vinne ukas stafett. De ulike aktivitetene som må utføres er blant annet kajakkpadling og tråkkebåt. På denne dagen var det tilfeldigvis medley. Barna ble delt inn i tre lag, der Une, Oskar og Eirik er laglederne. Barna konkurrerer om å komme først i mål, der konkurransen både starter og slutter med at en på laget hopper ut i vannet.

Alle som jobber på Klokkerholmen har ikke nødvendigvis jobbet i åtte eller flere år. Blant dem er Andrine Berntsen (19) og Marita Stifoss Johnsen (20), som begge er barn- og ungdomsarbeidere. Marita har jobbet på feriekolonien to år tidligere, og Andrine begynte i januar. De jobber for det meste på kjøkkenet under feriekolonien, men i vår malte de rekkverk da tiden stod stille, forteller de.

- Det er et veldig hyggelig miljø her, sier de.

Et sted med lang historie

Klokkerholmen har blitt brukt som feriekoloni siden 1929. Øya rommer mye historie, det samme gjør byggene. Hytta "Knatten" er fra 30-tallet, nøyaktig 1934, og har tidligere blitt brukt av skoleinspektører og tidligere rektorer på Klokkerholmen, forteller Une.

Knatten er kanskje unntaket, men stort sett alle andre bygg på øya har blitt malt og pusset opp under korona, sier Une.