Mange er redde for giften i flåttmedisinen, men ifølge eksperter er det andre ting de bør være mer bekymret over.

– Folk forgifter sine egne hunder. Derfor fraråder vi all bruk av ulike urter som hvitløk, citronella-halsbånd og tea tree-olje. Det beste som kan skje er at det ikke virker. I verste fall kan det forårsake stor skade på dyret, sier veterinær Mai-Gret Jacobsen.

MOTMIDDEL

Årlig tar dyreklinikken hennes i Moss rundt 25 prøver ved mistanke om flåttbårne sykdommer. Jacobsen opplever at folk er veldig engstelige for flått. Klinikken får også mange spørsmål om «giften» i flåttproduktene. 

Det er diskusjon i fagmiljøet om når smitten overføres, men det beste er, ifølge Jacobsen, om flåtten ikke får bitt seg fast.

– Dette skjer kun ved bruk av repellerende midler. Da tar flåtten opp motmiddelet gjennom bena og faller død om uten å kunne bite. Det er vanskelig for folk å forstå at et repellerende produkt, som ligger i fettlaget til hunden og dreper flåtten i løpet av kort tid, ikke er farlig for hunden eller mennesker. Derfor velger noen å bruke helsekost i stedet, forteller hun.

SYMPTOMER

Også veterinær Laxmi B. Legard er kjent med at mange er motvillige til å bruke godkjente preparater på dyrene sine. Hun har selv sett dyr som har fått forgiftninger. Noen symptomer kan være hudproblemer, pusteproblemer, balanseproblemer, innvirkninger på hjerte og nyrer, kramper, og hjernepåvirkning.

Legard har også opplevd hvor skummel flåtten kan være. En irsk setter fikk påvist det sjeldne TBE-viruset. Da er det generelle rådet umiddelbar avlivning. Men Laxmi begynte straks å undersøke ulike veterinærforum.

I Norge har vi ni typer flått, mens det finnes over 9.000 i verden totalt. Andre land har dermed langt større erfaring med flåttbårne sykdommer.

– Det er ingen innrapportering av flåttbårne sykdommer som borreliose eller TBE hos dyr. Derfor vet man ikke hvor utbredt det er, eller hvor mange som overlever. Vanligvis ved TBE hos hund anbefales i hovedsak avlivning. At hunden overlever og bli frisk er svært sjeldent, sier dyrlegen.

INGEN HYSTERI

Johan Wildhage er eier av den irske setteren som fikk TBE-viruset. Han har fått en ny respekt for de små blodsugerne. Samtidig mener han at det finnes tendenser til hysteri.

– Jeg snakker med folk som ikke lenger tør å gå i skogen på grunn av flått, og det er jo bare trist. Man må være klar over farene som finnes der, ta sine forholdsregler og være på vakt. Men man skal selvfølgelig ikke bli skremt til å slutte å bruke naturen, mener han.