Dømt for terror

30 år gamle Djibril Abdi Bashir, ukjent person, en avdød nordmann og Bastian Vasquez fra Skien. Dette bildet hevder den terrortiltalte 30-åringen ble tatt på en fredlig utflukt.

30 år gamle Djibril Abdi Bashir, ukjent person, en avdød nordmann og Bastian Vasquez fra Skien. Dette bildet hevder den terrortiltalte 30-åringen ble tatt på en fredlig utflukt.

Artikkelen er over 5 år gammel

OSLO/SKIEN: Djibril Abdi Bashir fra Skien ble i ettermiddag dømt for å ha deltatt i krigshandlinger for IS i Syria.

DEL

Hvis dommen fra Oslo tingrett blir stående, må Bashir sone fire år og tre måneder i fengsel. 

Skiensmannen var sammen med to andre tiltalt for brudd på paragraf 147 d i straffeloven, og det er første gang norsk rett har tatt stilling til paragrafen. Paragrafen sier at man kan straffes med seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

- EN AV DE VERSTE

De tre nektet straffskyld under rettssaken, som gikk for tingretten i februar og mars

- De tiltalte skal dømmes for deltagelse i terrororganisasjonen ISIL. ISIL er en stor, godt bemannet og utrustet organisasjon med betydelige militære kapasiteter. Det er på det rene at ISIL i sin kamp mot Assad-regimet og for et ISIL-kalifat utviser en brutalitet og benytter midler som klart er i strid med folkeretten og menneskerettighetene m.v., slik som vilkårlige (masse-)henrettelser, bilbombing, drap, tortur, etnisk rensing o.a. Dette skjer i et svært stort omfang, og terroranslag utføres også utenfor Syria og Irak. Uten å ta munnen for full, bør ISIL etter rettens syn kunne karakteriseres som en av de verste terrororgani-sasjoner verden for tiden opplever, står det i dommen fra Oslo tingrett.

LES OGSÅ: – Jeg har lyst til å kappe av hodene til alle som er mot IS

LES OGSÅ: - Ukjent for meg at de drev med halshugging

LES OGSÅ: Dette bildet er fra en «fredelig» skogstur

Skiesnmannen har forklart at han ble troende muslim i 2008, og at han dro fra Norge til Syria 5. eller 6. september 2012. Han har forklart at han etter hjemkomsten til Norge 29.01.2014 brøt med ISIL, selv om han ikke har sagt dette til noen før rettsaken startet.

- VILLE HJELPE

Da saken gikk i Oslo tingrett tidligere i våres, hevdet Djibril Abdi Bashir at han dro til Syria for å hjelpe sivilbefolkningen mot overgrep fra den syriske regjeringen.

Dette fester retten liten tillit til.

Retten legger til grunn at de tiltaltes tjenestegjøring for ISIL i Syria omfattet ulike typer gjøremål, så som logistikkarbeid, oppgaver av humanitær karakter, og deltagelse i militære, bevæpnede oppdrag, står det i dommen.

30-åringen som er vokst opp på Gulset, skal ifølge retten ha lagt et stort engasjement i sin virksomhet til støtte for ISIL. Etter hjemkomsten til Norge ga de også uttrykk for at de ville tilbake til Syria igjen for å fortsette å tjenestegjøre aktivt.

- SKAL I KAMP

Retten mener Bashirs arbeid for ISIL i Syria også omfattet oppgaver som krevde bæring av våpen og å være i kampberedskap. Da saken gikk for retten forklarte han selv at han bar våpen og skuddsikker vest på reiser, og at han er interessert i militært utstyr og våpen, og i militær taktikk.

Fotografier i en e-post fra Bashir til kona i mars 2013, viser Bashir med kamputstyr og et Kalashnikov-gevær som han sikter med.

I e-posten skrev skiensmannen at han ville at datteren skulle se bildene når hun vokser opp, i tilfelle Allah gir ham martyrdøden slik at han ikke lenger ville være til stede.

I en annen epost skrev Bashir at "Vi er nå i ribat og har byttet sted fra den større byen vi var i til en landsby.".

"Ribat " er arabisk, og betyr vakt ved grensepost

"Vi skal kanskje i kamp snart, men er ikke helt sikre", skrev han i en annen e-post.

SAKEN OPPDATERES

Artikkeltags