Gå til sidens hovedinnhold

Disse vil gjerne ha din historie

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Når Ibsenhuset runder 50 år feirer de med bok som skal fortelle hele historien – både foran og bak scenen.

– Nå jakter vi de gode historiene, forteller Erik Rastad og Helge Siljan, som har funnet fram de gamle permene til Sigurd Namløs.

– Han tok vare på alt som sto om Ibsenhuset i avisene, forteller Siljan og Rastad, som så vidt har begynt å nøste i trådene vedrørende Ibsenhusets snart 50-årige historie.

Elefantsyken

Historiene er mange, og det startet allerede før spaden var satt i jorda for det som en gang var landets største kulturhus.

– Man snakket jo om elefantsyken. Hvorfor skulle Skien ha et kulturhus som var større enn Det Norske Teatret i Oslo, spør Siljan, som godt husker motstanden mot å bygge storstua.

De har fått Kari Gisholt og Eivind Blikstad til å skrive historiene.

– Vi ønsker å forteller Ibsenhusets historie gjennom levende mennesker og deres historier. Det er mange som har betydd mye for huset, og huset her har også betydd mye for mange. Det er disse historiene vi ønsker å fortelle. Et skikkelig feelgood-prosjekt dette her, sier Rastad.

19 utsolgte hus

Landets største artister har vært her.

– Det er mange som har tjent gode penger her, sier Siljan og forteller om de som har spilt for ikke bare ett – men for 19 fulle hus her.

– Dizzie Tunes hadde en forestilling som het «Festsprell», og jeg husker de hadde 19 fulle hus. De kunne egentlig solgt enda flere billetter, men da satt impresarioen foten ned, det begynte nemlig å komme busser fra Tønsberg, men så var det sånn at de senere også skulle på Hotell Klubben, så da måtte de gi seg, sier Siljan og humrer godt.

- Blir noen millioner

Ibsenhusets første år var det 400 000 besøkende, og de siste årene har besøksantallet ligget på 120 000 per år.

– Ganger du det med 50, så blir det noen millioner, sier Siljan, som gleder seg til boken med 50 år med eventyr utgis i 2023.

– Det blir en praktbok på om lag 300 sider, og vi gleder oss til å fylle den med historier, sier Rastad.

- Skulle bare visst

Gode historier er det nok av.

– Jeg husker vi satt himmel og jord i bevegelse da Glenn Miller & His Orchestra skulle komme fra Danmark og både ferger og fly hadde blitt kansellert samme dag på grunn av været. Jeg ringte Magne Dale og hørte om han kunne skaffe meg et fly, og etter mye fram og tilbake sto det et fly i Aalborg som vi kunne bruke. Vi fikk skaffet et crew og fikk bandet gjennom snøstormen og ned til Aalborg før de ankom Geiteryggen og Ibsenhuset en halvtime før konsertstart. Vi ble litt forsinket, og dagen etter kom det klager i avisa på grunn av forsinkelsen. Men ja, de skulle bare visst, sier Helge Siljan.

- Ta kontakt

Det var Einar Østvedt og Sigurd Namløs som fikk æren for at Ibsenhuset ble hetende Ibsenhuset.

– Det skulle være et folkets hus, og det har det blitt. Det er et hus for unge talenter, og profesjonelle utøvere, sier Rastad som opplever at folk vil se alt fra rockekonserter til barneforestillinger og klassiske oppsetninger.

– Alle har sine historier, og de skal vi fortelle i denne boken. Og skulle det være folk som har gode historier som egner seg i denne boka, er et bare å kontakte meg på Ibsenhuset, avslutter Erik Rastad.