Gå til sidens hovedinnhold

Disse ungdommene fikk jobben blant 200 søkere

PORSGRUNN: Bakgården ungdomshus ved Gamle Meierigården i Porsgrunn er klare med et fullspekket tilbud til ungdommen i byen. Vi ønsker et spennende tilbud til ungdommen, særlig i denne spesielle korona-tiden, forteller Solem.

Vi møter Helge Tverdal, Miriam Solem og fire av sommerens åtte ungdomsarbeidere i lokalene til ungdomshuset Bakgården som ligger ved Gamle Meierigården, i Storgata 115. De har stått på for å tilby et sted ungdommen kan oppholde seg og delta på mange spennende aktiviteter gjennom sommeren. I dag er også offisiell lansering av nettsiden sommeriporsgrunn.no, hvor man kan finne alle arrangementene som vil finne sted.

- Det mest fantastiske er disse åtte ungdomsarbeiderne som vi har ansatt for sommeren, men vi har også dratt på med voksne som alltid skal være tilstede, sier kulturarbeider Tverdal.

Fire av de åtte ungdommene er tilstede på Bakgården i dag, og skal jobbe første halvdel av sommeren før neste pulje kommer inn. Hovedfokuset bak ungdomshuset har vært å kunne tilby ungdommene et sted å være med spennende aktiviteter, særlig nå hvor mange må være hjemme på grunn av korona-situasjonen.

Variert tilbud

- Dette har egentlig startet sammen med korona, og at alt av tilbud for ungdom lenge har vært borte. Det er få sommerjobber, og heller ikke så mange aktiviteter for dem. Her tenkte vi at vi måtte gjøre noe, forteller Solem.

Ungdomshuset åpner onsdag 24. juni og kan tilby alt fra DJ-kurs til leirdueskyting. Alle tilbudene er gratis, og det er også lov å komme bare for å slappe av og benytte seg av kiosken og lokalene.

- Det er masse aktiviteter som skal foregå her, det blir fokus på kreative verksteder og utendørs aktiviteter. Vi skal også ha grilling og underholdning i selve bakgården. sier Solem

Tilbudet gjelder fra denne uka, og åtte uker fremover. Det er heller ikke bare ungdom fra Porsgrunn som kan møte opp, det er antall påmeldte på aktiviteter som styrer kapasitet. Dette er for ungdom fra 8. trinn og opp til 18 år, og ungdomshuset er hovedsakelig åpent mandag-torsdag.

- Det er mye som skjer gjennom sommeren nå, men ikke arrangementer hver dag. Vi vil likevel holde åpent og da er det lagt opp til matlaging og avslapping. Det er en fin anledning til å bli kjent med ungdommen, forteller Solem.

Tverdal legger til at det er et mål for dem at ungdomshuset skal være litt styrt av ungdommen, og håper at de voksne kan stå litt på sidelinjen som støtte og hjelp.

Kommunen har tatt ansvar

- Mye handler om at Porsgrunn kommune sammen barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har tatt sitt ansvar, og bevilga penger til dette prosjektet. Dette gjør at tilbudet i all hovedsak er gratis, og det er viktig. Det er klart det kan være mange ungdommer som har foreldre som har vært permitterte eller uten jobb nå. Å kunne komme hit og oppleve disse gratis arrangementene er da helt unikt, sier Tverdal.

De har også hatt med seg fire ungdommer fra ungdomsutvalget i Porsgrunn som har vært med på planlegging i forkant av åpningen.

- De har gått inn med 150 000 kr i midler til oss, og har backet oss opp slik at vi kan ha mange aktiviteter ut til lag og foreninger. Det er godt å ha med noen i rett aldersgruppe på planlegginga, slik at vi ser hva ungdommen faktisk vil ha, ler Solem.

I tillegg har ungdomshuset flere samarbeidspartnere, blant andre Eidanger Idrettslag, Brevik Seilforening, Grenland Skateklubb og Grenland klatreklubb. Bakgården forsikrer også foreldre om at smitteverntiltak vil følges. Alle ungdommer som kommer vil registreres slik at det er enkelt å ha oversikt over antall til en enhver tid.

Ungdomsarbeidernes første sommerjobb

Det var hele 200 søkere til de åtte sommerjobbstillingene, og de åtte ungdommene har alle fått sin første sommerjobb nå denne sommeren.
- Jeg er imponert over at disse unge menneskene er så på hugget, og så voksne for alderen. Det var mange vi gjerne skulle hatt her, men på grunn av at det var åtte stillinger måtte vi jo velge noen, forteller Tverdal.

Ungdommene har også fått forskjellige ansvarsområder gjennom sommeren. Zainullah (17) skal ha ansvar for kjøkken og matlaging, mens Kalle (14) skal ha ansvar for noen av de kreative verkstedene. Jentene Thea Emilie (17) og Thea (16) har ansvar for idrett og fotografi, samt sosiale medier.

- Jeg gleder meg mest til å jobbe med andre ungdommer. At det er en jobb og bare kunne ha det gøy, smiler Thea Emilie. De andre ungdommene nikker enige.

- Jeg tror det er ekstremt viktig å ha et godt tilbud til ungdommene denne spesielle sommeren, avslutter Solem.