Gå til sidens hovedinnhold

Disse to pensjonistene trenger din hjelp: – Det er mange jernbaneidioter i verden

PORSGRUNN: Bjørn Bremdal (69) og Per A. Svenkesen (81) trenger både penger og hjelp. Penger fra det offentlige og hjelp fra folk som har informasjon om Bratsbergbanen. Nå er de nemlig i gang med å lage film om nettopp Bratsbergbanen.

For abonnenter

De er allerede godt i gang, søknader om midler er sendt til alle kommunen som Bratsbergbanen går igjennom. Nå venter de på svar fra Skien, Porsgrunn, Notodden og Midt-Telemark kommune. Men det stopper ikke der, det å lage film koster. På blokka er også fylkeskommunen, Jernbaneverket/Jernbanemuseet. 98 000 kroner har de budsjettert med.

– Vi har sittet og regnet og kalkulert og det endte med summen på 98 000 kroner, sier Per A.Svenkesen som er styremedlem i Skien Historielag. Han legger raskt til at dette prosjektet ikke har noe med fjorårets 100 års jubileum for Bratsbergbanen å gjøre. Svenkesen klarer heller ikke dy seg om det jubileet.

– Det var for øvrig en stor suksess, tror det var 350 mennesker som var med på jubileumsturen, sier han fornøyd.

Trenger hjelp

Hjemme hos Bjørn Bremdal er stua gjort om til arbeidsrom. Det lyser film og bilder fra alle skjermene. Ivrig setter han i gang med å vise gamle klipp fra både jernbanestrekningen og Skien stasjon.

– Se her, dette er en film fra 90-tallet inne fra stasjonen. Der er inngangen til kafeen, men de filmet ikke fra innsiden, sukker Bremdal som nå er på jakt etter bilder eller film fra kafeens innside.

– De var godt kjent for sine karbonadesmørbrød i sin tid, skyter Svenkesen inn, før Bremdal tar ordet igjen.

– Jeg ble så glad når jeg hørte TA skulle komme, for med en artikkel om dette så kan det kanskje ende med at folk vil hjelpe oss, sier Bremdal som er på desperat jakt etter film eller bilder fra innsiden av kafeen.

– Jeg har vært i kontakt med de som dreiv kafeen på den tiden, men de hadde ingen bilder. Det må jo være noen som sitter på et bilde der ifra, mener Bremdal bestemt.

Et par hundrelapper

Selve filmen planlegger de to versjoner av. En for jernbanentusiaster og en for skoleverket. Og går alt etter planen skal det stå klar mai neste år. på både dvd og minnepenn. Den skal heller ikke koste mer enn et par hundrelapper. I tillegg akter de også å gi ut en versjon med engelsk tale og tekst.

Svenkesen har stor tro på at det er mange som vil være interessert i en jernbanefilm i utlandet.

– Det er mange jernbaneidioter i verden, sier Svenkesen. Bremdal flirer og sier at slikt kan ikke man si.

– Men det er jo det, men ok. Mange jernbaneentusiaster, ender Svenkesen med å rette til.

– Men jeg er jo idiot selv, når det kommer til gamle våpen og gamle aksjebrev, påpeker han.

Svenkesen og Bremdal føyer videre til at grunnen for at de lager en film om Bratsbergbanen er at det er viktig historisk for Telemark.

– Jernbanehistorie er viktig i den sammenheng, det er også viktig å fortelle den yngre generasjonen om hvorfor Bratsbergbanen ligger der. Bremdal og Svenkesen er også overbeviste om at filmen vil forsterke Telemark turistmessig.

– Dette er noe vi brenner for, det med jernbane er veldig aktuelt for tiden, mener de.