De har fått se utsikten over byen fra takterrassen til Comfort Hotell Porsgrunn, tatt en tur i rådhusparken, sett kulturhuset Ælvespeilet, spist lunsj på Øya spiseri, vandret fra Meierigården til Keims gård, før de har tuslet videre til nye Østre Porsgrunn kirke. I tillegg har juryen blitt overrasket med små glimt av Stedsans 2020. Men vil dette overbevise dem om at Porsgrunn er Norges mest attraktive by?

– I en konkurranse som dette, er man en vinner om man blir finalist, forteller juryleder Alexandria Algard til TA. Hun viser til at det de fikk inn 150 nominasjoner på 70 forskjellige steder.

– Å være i topp tre er veldig bra, forteller hun og legger til:

– Det er enormt fint å oppleve byen live. Og uavhengig om det er sjefen for biblioteket eller ordføreren så forteller alle om historien til byen, som ofte er med i de nye prosjektene.

Deles ut i høst

Mandag denne uken var juryen i Hamar, i dag var de i Porsgrunn og neste sted ut er Steigen i Inderøy kommune i Trøndelag. Porsgrunnsordfører var blant dem fra kommunen som stolt viste fram byen, tirsdag formiddag.

– Det er artig å vise fram utviklingen vi har vært i. Det har pekt i en retning fra hovedbiblioteket ved rådhusplassen til hotellet og jernbanen, forteller porsgrunnsordfører Robin Kåss.

Prisen skal vise at byene legger FNs bærekraftsmål til grunn for sitt arbeid. Alle tre dimensjoner ved bærekraftsbegrepet skal tillegges vekt; økonomisk, sosialt, miljømessig. For denne prisen framheves bærekraftsmål 11 – bærekraftige byer og samfunn spesielt.

Finalist

Det er Porsgrunn, Hamar og tettstedet Straumen i Inderøy kommune i Trøndelag, som konkurrerer om å bli Norges mest attraktive by i 2020. Årets finalister er mindre byer og steder som, ifølge Kommunal og moderniseringsdepartementet, legger til rette for bærekraftig utvikling gjennom å skape attraktive og levende sentrum.

– Årets finalister viser at det ikke kun er Norges største byer som gjør solid og langsiktig byutviklingsarbeid. Også i mellomstore byer og på mindre steder skapes gode sentrum og lokalsamfunn, har juryleder Alexandria Algard, tidligere uttalt.

Juryen har tidligere uttalt følgende om Porsgrunn:

«Juryen mener Porsgrunn utmerker seg med frisk satsing på arkitektur og på gode byrom, som til sammen endrer opplevelsen og bruken av sentrum. Det er særlig Kulturkvartalet mellom stasjonen og elva som har sett en spennende utvikling.»

Juryen består av: Alexandria Algard, juryleder, Sivilarkitekt – Sverre Landmark, jurist – Navid Navid, arkitekt MNAL – Heidi Ramsvik, rådgiver, stipendiat – Michael Fuller-Gee, Landskapsarkitekt – Grete Bækken Mollan, seniorkonsulent, Distriktssenteret

Det er kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup som vil dele ut prisen 12. oktober i år, på vinnerstedet.