I november klarte 20 av 20 unge pianister fra Skien kulturskole å vinne pris i den regionale finalen i Ungdommens Musikkmesterskap. Og nå skal de to førsteprisvinnerne Nelia Aanerød (17) og Thuy-Tram Vu (11) helt til landsfinalen på Norges Musikkhøyskole.

– Det vil si at de er regnet som noen av landets beste på klaveret, og den yngste er bare 11 år. Det er første gang i historien en så ung telemarking får delta i finalen, sier pianolærer Ewa Storkås.

De to finalistene må jobbe intenst hele jula så de er klare til den nasjonale finalen i januar 2022. For Thuy-Tram blir dette første gang hun er i landsfinalen i UMM, men Nelia har vært med én gang tidligere.

– I fjor var jeg veldig nervøs, men jeg tror jeg er blitt litt mer avslappet nå. Og det er veldig koselig at Thuy-Tram er med, sier Nelia.

Rakk prisutdeling i siste liten

Men Thuy-Tram gikk nesten glipp av prisutdelingen under regionsfinalen fordi hun plutselig måtte til legevakten.

– Jeg hadde spilt ferdig alle stykkene mine, og så skulle jeg bare spise litt snacks. Men så tok jeg en sjokoladebit med masse mandler i, forteller Thuy-Tram, som har nøtteallergi.

Ewa forteller: – I siste liten rekker Thuy-Tram å komme på scenen, og da er det sånn at dommerne leser opp først de som får fjerdepris, så tredjepris og så andrepris. Og jeg ser at Thuy-Tram bare står og tenker: «har de glemt meg?». Men så fikk hun førstepris. Det var kjempegøy.

– Det tok litt tid før jeg fikk tatt det inn over meg at jeg vant. Det var et sjokk, sier Thuy-Tram.

(Sak fortsetter under bildet)

Konsert på Rådhuset

1. desember spilte noen av elevene fra kulturskolen lunsjkonsert for ordføreren på Rådhuset i Skien. Blant dem var Thuy-Tram som spilte duett sammen med Vilde Sjursen (12). De to har spilt siden de bare var seks år gamle, og de har vært med i flere konkurranses og opptredener sammen.

– Det er litt skummelt, men også veldig gøy. Vi har øvd kjempemye, og hvis det ikke er så mange i publikum, så blir vi ikke så nervøse, sier Thuy-Tram etter at hun og Vilde har spilt konsert for ordføreren.

– Sånn som i dag så synes jeg det var greit, selv om beina mine skalv noe voldsomt, forteller Vilde. I UMM vant hun andrepris i samme klasse som Thuy-Tram i solo, og sammen fikk de to også andrepris i duett.

– UMM er mye verre enn dette. Det her er bare kos, og det er jo UMM også egentlig, men det er litt mer ubehagelig siden det er tre dommere som sitter og skal høre hvordan du spiller, sier Thuy-Tram.

Det jentene gleder seg mest til nå, er å reise til Verona i Italia for å være med i konkurransen til Remo Vinciguerra i mai.

Andre gangen i finalen

Dette blir andre gangen Nelia kommer til landsfinalen i UMM. I fjor ble hun også tatt opp i det eksklusive programmet «Unge Talenter» ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Hun gjorde et så sterkt inntrykk på opptaksprøven at de lagde en egen konsertplass for henne i programmet.

– Ryktet var jo at det var helt umulig å komme inn, så vi reiste egentlig bare for gøy og for å prøve. Vi tok det veldig rolig – og det er kanskje derfor det gikk så bra, forteller Ewa.

Når reiser Nelia til Oslo for å ha musikktime med privatlærer én gang i måneden. Hun har spilt piano siden andreklasse på barneskolen, og nå er hun andreklassing på videregående.

– Jeg synes jo det er gøy å holde på med. Jeg har lyst til å prøvespille på noen musikkhøyskoler, jeg har ikke bestemt meg for hvilket ennå. Jeg vet ikke om jeg kommer til å bli konsertpianist da, sier Nelia.

Kulturskolen og Ewa har også vært viktige for å holde gløden for musikk gående.

– Vi har et sånt opplegg sammen med Ewa som heter «kreativ øving», hvor samles en pianogjeng én lørdag i måneden. Jeg tror det har hjulpet meg med å fortsette når det har vært harde tider, for det er så motiverende å ha et sånt eget spillemiljø, sier Nelia.