Emil Solli-Tangen (29) og storebroren Didrik Solli-Tangen (32) fra Porsgrunn går på scenen som nummer to i Trondheim Spektrum lørdag og framfører låten «Out of Air».

– Det er deilig å være et sted hvor Melodi Grand Prix hører hjemme, på en arena, sier Didrik.

– Det er jo en måned siden vi hadde forrige framføring. Og vi har vært i en lang prosess med å forbedre og gjøre endringer på showet, og det er jo klart at den ventetida er lang, sier Emil.

Oppe i toppen

Så å si alt er endret i showet, lover de to.

– Vi startet på scratch, fra skoene og opp, sier Didrik.

– De som trodde vi var bra, kommer til å synes vi er enda bedre, utfyller broren.

Brødrene fra Porsgrunn er helt oppe i topp tre på spillselskapenes lister før finalen.

– Den beste anmeldelsen du kan få, er en lav odds. Så en lav odds er topp å ta med seg, sier Didrik.

– Den forventningen er bygget på låten og det showet som vi gjorde sist. Vi skal jaggu meg få den oddsen ganske langt ned. Så hvis noen har planer om å sette penger på oss, er det lurt nå, ikke etter at vi har spilt på lørdag, fortsetter han.

Den store favoritten er Ulrikke Brandstorp og låten «Attention», som spillselskapene mener har 42 prosents sjanse til å vinne.

Har vært med før

Didrik Solli-Tangen tok en 20. plass i den internasjonale finalen i Oslo 2010 med «My Heart Is Yours», mens broren Emil endte uten plassering da han deltok i den norske finalen i 2013 sammen med metallbandet Gromth.

De to er glade for å ha hverandre å støtte seg til og mener det kommer til å være enda viktigere i en eventuell internasjonal finale. Didrik Solli-Tangen husker tilbake på mediepresset han opplevde i forbindelse med den internasjonale finalen i 2010 og er glad for at han har nå har betydelig mer rutine.

– En veldig stor del av det er å vite hvordan man skal reagere og hva man skal ta til seg og ikke ta til seg. For det kan være tøft, sier han.

Foruten Didrik Solli-Tangen står Fredrik Boström, Mats Tärnfors og Niclas Lundin bak låten.

60 år i Eurovision

Norge markerer i 2020 sitt 60. år med Eurovision Song Contest-deltakelse.

I forkant av den norske finalen har det vært delfinaler for fem landsdeler, alle holdt på Fornebu. I tillegg var halvparten av artistene i finalen direktekvalifisert.

Den norske finalen er for første gang i historien lagt til Trondheim, og det er første gang siden 1989 at den ikke holdes i Oslo.

For sjette gang er Kåre Magnus Bergh programleder, og med seg har han MGP-debutantene Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Aase.

Finale i Nederland

Finalen i Eurovision Song Contest går i Nederland, etter at Duncan Laurence og «Arcade» vant i Tel Aviv i 2019. Norge er i den første semifinalen, som holdes tirsdag 12. mai i Ahoy Arena i Rotterdam.

Bare 10 av de 17 landene i den første semifinalen går videre til selve finalen, som holdes samme sted lørdag 16. mai. Men statistikken taler for Norge, som med to unntak har fått finaleplass de ti siste årene. I vår semifinale møter vi blant andre Eurovision-stormaktene Irland og Sverige.

Høyt allerede før artistvalg

Arrangøren Nederland er direktekvalifisert til finalen sammen med «de fem store» i Den europeiske kringkastingsunionen – Storbritannia, Spania, Italia, Frankrike og Tyskland.

Selv før Norge har valgt sin artist ligger vi høyt oppe på spillselskapenes lister. Øverst er Italia, som stiller med Diodato og låten «Fai rumore». Så følger de foreløpig artistløse landene Sverige og Russland – og deretter Norge.