(Romerikes Blad): – Tap av smaks- og luktesans er mindre vanlig med omikron enn med tidligere varianter. Hodepine, sår hals, hoste, feber, slapphet og vondt i ledd/muskler er fortsatt hovedsymptomer og vanlige. En del ungdom og voksne kan også merke tungpust, sier kommuneoverlege Matilde Risopatron Berg i Nannestad kommune.

– Det er stort sett mange av de samme symptomene som melder seg nå, men vi ser mindre dype luftveisinfeksjoner. Det betyr at færre av de smittede får alvorlig lungebetennelse og pusteproblemer enn ved for eksempel deltavarianten som dominerte i høst, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, til Romerikes Blad.

Han legger til at også rennende nese nå er et relativt vanlig symptom.

(Saken fortsetter under bildet)

Ved siden av de nevnte vanlige symptomene er det i tillegg ett annet symptom som kan forekomme hos mange og som gjerne er mer vanlig hos barn og unge.

– En del blir kvalme

– Barn kan noen ganger reagere på infeksjoner ved oppkast. Også ved influensa er det noen som plages av dette. Vi er ikke sikre på om oppkast er vanligere med omikronvarianten enn tidligere koronavirusvarianter, men vet at en del barn og noen voksne opplever dette i tidlig i sykdomsfase med covid-19, sier Nakstad.

Dette er også noe kommuneoverlege Matilde Risopatron Berg har registrert.

– En del blir kvalme og spesielt hos barn kan det arte seg som oppkast og vondt i magen i starten av sykdommen. Barn får oftere enn voksne symptomer i form av kvalme, vondt i magen og oppkast ved koronasykdom, og dette er ganske vanlig med omikronvarianten. Det er ikke like vanlig som de typiske luftveissymptomene, men kvalme og oppkast har vært et symptom vi har sett hos mange, både voksne og barn, gjennom hele pandemien.

(Saken fortsetter under bildet)

Mange får milde symptomer

Med omikron har symptomene på nedre luftveier blitt langt færre og de aller fleste slipper unna alvorlig sykdom.

– Mange får nå relativt milde symptomer. Vi ser at omikron for de fleste gir et mildere sykdomsforløp enn de tidligere variantene vi har hatt, sier fagdirektør for smittevern hos FHI, Frode Forland.

– Omikronvarianten ser ut til å gi mindre alvorlig sykdom enn deltavarianten, i alle aldersgrupper. Er du vaksinert vil du nå mest sannsynlig få milde forkjølelsessymptomer. Er du uvaksinert er det større sjanse for alvorligere symptomer og sykdomsforløp, sier kommuneoverlege Nilam Shakeel i Lillestrøm kommune.