(Avisa Nordland)

1 av 4 hytteskader som meldes til norske forsikringsselskaper er stormrelatert, viser tall fra Frende Forsikring.

Vannskader og skader på grunn av store snømengder på hyttetak er også høyt på listen.

- Heldigvis er dette skader du enkelt kan forhindre med gode forberedelser. Men du bør sette i gang nå, sier Øystein Øren, fagsjef i Frende Forsikring.

Han opplyser at norske forsikringsselskap i fjor betalte 905 millioner kroner i erstatning for skader på private bygninger og innbo. Det er 31 prosent høyere enn i 2017.

Typiske skader

Det er mer ekstremvær i vente i form av for eksempel store nedbørsmengder, flom og skred.

- Vi forventer høyere temperaturer, økt nedbørintensitet og mindre snø. Det kan igjen føre til økt flomfare og mer overvann, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Elin Lundstad i pressemeldingen fra Frende.

Vannskader i fjor kostet 346 millioner kroner – opp 21 prosent fra året før. Erstatning etter brann økte fra 286 til 346 millioner kroner.

- De typiske hytteskadene om høsten er taklekkasjer, kjellere fylt med vann og stormskader på hyttetak og bygningen. Veldig mange av disse oppstår om høsten, sier Øren.

Grunnvarme

Tidligere styreleder i Norges Hytteforbund (NHF), Mathias B. Dannevig, råder hytteeiere til å la noe grunnvarme stå på der det er vannrør hvis hytta brukes om vinteren

- Men vær forberedt på at strømbrudd kan gjøre at frostvakten forsvinner for en periode. Derfor bør det aldri stå på vanntrykk i rørsystemene når du er borte, sier Dannevig og fortsetter:

- Hvis hytta skal vinterstenges, husk å tappe vannanlegg og ikke glem å tømme skylletanken på toalettet. Husk å låse alle dører og lukk alle vinduer. Hvis det er deler av hytta som er ekstra utsatt for slagregn eller potensielle stormskader er det lurt å dekke til områdene.

Her er 12 sjekkepunkter:

· Rens takrennene. Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.

· Sjekk taket før snøen kommer. Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa. Finner du noe galt? Fiks det eller bytt ut ødelagte deler.

· Rydd uteområdet. Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.

· Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig. Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.

· Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder. Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen med tørr og insektsfri ved. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.

· Steng hovedkranen. Hvis du ikke skal på hytta i høst er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.

· Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert.

· Ha litt varme på i hytta. Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.

· Sjekk vinduer og dører. Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør.

· Tett sprekker og hull fra utsiden. Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.

· Følg med gjennom vinteren. Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.

· Sjekk brannslukningsutstyret. Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.

Kilde: Frende Forsikring