Hver sommer var Anne Kristin Fosli på gården Søndre Vik i Nissedal med familien. I 2008 bestemte hun og mannen seg for å flytte fra Oslo og til Nissedal for å bosette seg på gården.

– Det hadde ikke vært fast bosetting her på mange år, men foreldrene min brukte det som et feriested. Jeg elsker denne gården og synes det er fint å ta vare på plassen og videreutvikle den, forteller Fosli.

Restaurerte falleferdig låve

Da de flyttet til gården startet de med å renovere hovedbygningen som tidligere hadde blitt modernisert.

– Vi satte det tilbake til den gamle stilen. Husmorvinduene ble byttet ut med ruta glass, og vi har fått på plass detaljene over vinduene, forteller hun.

Etter at hovedhuset sto ferdig begynte de å se på muligheten for å gjøre noe med låven.

– Hele konstruksjonen var skjev. Den var falleferdig og farlig å være i, men vi syntes det ville være synd å rive en så stor og viktig del av tunet, sier Fosli.

Like etter kom hun over Kulturminnefondet på Facebook, og i 2019 fikk de støtte til å restaurere låven.

– Arvid Homleid fra Nissedal bygg og laft kom hit og hadde en gjennomgang med oss for å se om det var mulig å gjøre noe her. Det var det hvis vi var interessert, for hovedstrukturen var god, forklarer Fosli.

VTB omtalte saken først.

Turte å satse

Med støtten fra Kulturminnefondet på 350 000 kroner gikk de i gang med å restaurere låven.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk den støtten. Dette er et prosjekt vi har tenkt på lenge, men som har virket litt for stort og uoverkommelig. Med støtten turte vi å satse på prosjektet og sikre låven for ettertiden. Det er jeg veldig glad for, sier Fosli som anslår at summen de har investert i låven er på tre ganger støtten fra Kulturminnefondet.

Før de gikk i gang med restaureringen var låven stappfull med ting og tang.

– Vi har rydda og rydda. Det var nesten uframkommelig her da vi begynte, og vi har sikkert kjørt 20 tilhengerlass til avfallsmottaket. I tillegg gikk vi til innkjøp til en stor industristøvsuger og har fylt pose på pose, forteller Fosli.

Tre år

Restaureringen av låven fra 1800-tallet har tatt tre år. Undervegs har de hatt fokus på gjenbruk.

– Vi har bevart mye, og det eneste som er endret på er at det er lagt gulv over høybåsene, sier Fosli.

Det er Homleid som har stått for restaureringen. Råtne og knekte gulvstokker har blitt byttet ut, vinduer har blitt restaurert og taket er tettet.

– Det var mye lekkasjer i taket. Sinktaket er tettet, og på den måten fikk vi bevart det gamle tretaket som lå under. Det var vi opptatte av å bevare, for det gir en lun atmosfære her inne, forklarer Fosli.

Innerst i låven, over fjøset, var det mest jobb.

– Snekkerne måtte reparere himlingen i fjøset ovenfra, og dermed måtte gulvet i overetasjen bæres ut og alt sto åpent her en stund, forklarer hun.

Etter hvert som de ryddet i låven dukket det stadig opp noen gamle skatter.

– Vi har funnet mye gammelt hesteutstyr, slik som høysamler, hestevogn og såmaskin. Det har vi satt inn igjen og tatt vare på, sier hun.

Magisk stemning

Både Fosli og mannen er interessert i musikk, og etter tre år med rydding kunne de invitere til åpning av låven i sommer med konsert og kafé.

– Vi er økonomer begge to, men jeg spiller trompet og lur, og mannen min er opptatt av det tekniske utstyret. Vi har kjøpt inn musikk- og lysutstyr, så på åpningen spilte jeg med datteren min som er nå er utdannet musiker fra Barratt Due, forteller hun.

På åpningen spilte også Anne Gravir Klykken og Jon Solberg, og Homleid avsluttet konserten med toradergruppa Nissespretten Toradergruppe.

– Det ble en helt magisk stemning på låven. Publikum kom fra alle deler av Nissedal og utenfra, sier Fosli.

Konsertplaner

Neste på programmet er kafé og honningutsalg i låven 8. oktober, samt musikk.

– Musikk i låven er mest aktuelt om sommeren når det er varmere ute, men det blir nok litt lur- og trompetspill 8. oktober, sier Fosli og forteller at de har flere konsertplaner for våren.

– Vi har flere planer, og det er musikere som har tatt kontakt angående å spille her, forteller hun.