Nå som Black Friday nærmer seg, og jula er rett rundt hjørnet, trapper svindlerne opp forsøkene sine på å lure deg.

PostNord advarer nå mot falske henvendelser på SMS og e-post.

– I PostNord har vi sett flere eksempler på svindeleposter eller SMS-er som ligner veldig på de vi selv sender ut. Jeg har stor forståelse for at det er lett å gå på limpinnen, sier Lars Bråten, sikkerhetssjef i PostNord i en pressemelding.

– De bruker logoen vår, farger og symboler som ligner på det vi selv bruker. Men det er noen ting du kan sjekke for å forsikre deg om at det er en ekte henvendelse fra PostNord. En av dem er at epostadressen leveringsinformasjonen kommer fra alltid vil være [email protected]. Er avsenderadressen noe annet enn dette, er ikke eposten fra oss, sier Bråten.

Han anbefaler alle å laste ned myPostNord-appen, hvor du fortløpende vil få all informasjon om pakkene du venter på, slik at du har alt du trenger å vite samlet på ett sted.

Bruker du mailappen på iPhone sjekker man mailadressen ved å trykke på avsenderen, slik det er vist i videoen under.

Slik unngår du å bli svindlet

Kai Roer i KnowBe4 Research har noen råd for hvordan man kan unngå å bli lurt av svindelforsøk på e-post eller SMS, såkalt phishing. Et av rådene er å se etter skrivefeil. Et annet er å vurdere om dette er en henvendelse du faktisk venter på.

– Et av de viktigste rådene er, som Bråten sier, å sjekke avsenderadressen. I tillegg bør du holde musepekeren over eventuelle lenker før du trykker på dem, for å forsikre deg om at de fører til nettsiden de utgir seg for å være. Det aller sikreste er likevel å logge inn på tjenesten selv i en egen nettleser eller app, i dette tilfellet PostNord, og sjekke at informasjonen fra e-posten stemmer, sier Roer i pressemeldingen.

Andre grep for å unngå svindel er å sjekke nettbutikkens omdømme. Se på språkvalitet på nettsiden og kontaktmuligheter - det bør finnes både organisasjonsnummer, e-post adresse og annen kontaktinformasjon så du lett kan komme i kontakt med selger ved feil eller spørsmål.

Posten advarer

Å sjekke språket og avsenderens epost holder ikke lenger for å avsløre svindelforsøk i julestria. Også Posten ber folk være ekstra på vakt mot stadig bedre metoder.

– Svindlerne utvikler metodene raskt, og de gamle rådene er ikke like gode som de en gang var. Nå opplever vi mye godt språk, og avsenderadresser kan enkelt forfalskes, så det kan gi en falsk trygghet å basere seg på dette, sier direktør for informasjonssikkerhet Tore Orderløkken i Posten.

Noen faresignaler å merke seg:

* Vil avsender at du skal gjøre noe?

* Ber den om brukernavn, passord, kredittkortopplysninger eller lignende?

* Preges henvendelsen av at noe haster, noe galt kan skje om du ikke gjør noe?

* Er det en form for gevinst eller fordel for deg hvis du svarer raskt?

Orderløkken understreker at Posten aldri sender lenker hvor man skal fylle inn personlig informasjon eller som sender deg til en betalingsside.