– Jeg har tro på at det er fornuftig å løfte fram reiselivet i den tiden vi er inne i og at det er store synergier mot mat og landbruk. Ved å gjøre nye endringer, kan vi få mer fart inn i reiselivet og satsing på bærekraft hvor lokal verdiskapning er viktig, sier Straand om forslaget han og Hovi har om å flytte reiselivet inn i Landbruks- og matdepartementet.

De mener at norsk reiseliv vil tjene på å få et Landbruks-, mat og reiselivsdepartementet etter valget.

– Mat, reiseliv og gode opplevelser henger godt sammen. Når man er ute og reiser ønsker man gode matopplevelser. Landbruks- og matdepartementet står for en viktig del av reiselivet, så det gjelder å skape et godt samspill med lokal verdiskapning i distriktene, sier Straand.

– Reiselivsnæringen er helt avhengig av landsbygda

– Reiselivsnæringen er helt avhengig av landsbygda som er en av våre viktigste turistmagneter. Både for nordmenn på Norgesferie og for utlendinger når de nå starter å komme til Norge igjen etter covid-19 tiden, sier direktør Atle Hovi ved Beitostølen Resort som er en av landets største reiselivsdestinasjoner.

Store deler av reiselivsnæringen ligger i landbrukskommuner, og Hovi og Straand forteller at de fleste av våre 220 alpinanlegg spredd over hele Norge ligger i landbrukskommuner. Det samme med våre 47 nasjonalparker og 18 nasjonale turistveiene som går igjennom noen av landets flotteste reiseliv- og landbrukskommuner.

– Mens landbruksnæringen i dag er inne i en sterk nedskalering vil reiselivsnæringen stå foran en stor vekst. Det vil gi et nytt Landbruks- mat og reiselivsdepartement fornyet kraft i å gjøre bruk av Norge, samt at vi kan skape en enda sterkere «Look to Norway» effekt internasjonalt, mener Hovi.

– Reiselivet er en evigvarende næring. Alle investeringer forblir i Norge, siden næringene ikke kan flagges ut. Det vil eksempelvis være umulig å flagge ut Besseggen. All omsetning i reiselivet og landbruket forblir i Norge. Olje- og gass kan vi gå tom for, men vi vil om vi forvalter miljøet på en bærekraftig måte ikke gå tom for naturopplevelser og eksempelvis Jotunheimen, sier Hovi.

Straand er femte generasjons driver av Straand Hotel og flyttet hjem til Vrådal for å ta over familiehotellet for to år siden, rett før covid-19 stengte ned det meste av virksomheten.

– Det er åpenbart for oss som ser reiselivsnæringen med helt nye øyne at det trengs mer politisk kraft knyttet til reiseliv. Å organisere det inn under Landbruksdepartementet og skape et Landbruks- mat og reiselivsdepartement er derfor et veldig godt initiativ, sier Straand.

Straand og Hovi har invitert alle politiske partier til å besøke dem i forbindelse med valgkampen i august.

– Da vil vi kunne presentere forslaget ytterligere og diskutere det med politikere, sier Hovi.