Gå til sidens hovedinnhold

- Det er nesten som man skulle tro politikk virker

Artikkelen er over 1 år gammel

Osloturene er blitt lettere enn før. Jeg vil på ingen måte hevde at de er en dans på roser nå heller. Jeg unngår de turene så sant det er mulig. Men selve den fysiske forflytningen mellom Grenland og hovedstaden er blitt vesentlig mer behagelig.

Lenge må jeg innrømme jeg foretrakk å kjøre innover. Bil altså. Både fordi det var behagelig og praktisk og fordi jeg gjerne la inn et besøk til min kjære mor i Vestfold på veien.

Men etterhvert har prisen på bommer og enda mer, prisen på parkering i Oslo, blitt på høyde med mat, drikke og skolegang for en afrikansk familie i et år og da bleknet fordelene. I alle fall var det en vekker for meg den gangen jeg betalte tilnærmet like mye å parkere bilen i Oslo et par dager som det kostet å bo de samme dagene på hotell. Det var riktignok et rimelig hotell, men dog. Så mye har aldri mine ulike biler vært verdt.

Så tok jeg toget noen ganger, men det tok gudsjammerlig lang tid, og passasjerene ble ofte jaget ut og inn av tog, busser, maxitaxier med buss for tog for bil for ... bannet.

Så da ble det buss i noen år. Utrolige hyggelige sjåfører, behagelig stemning, men ikke spesielt lett å jobbe på bussen, når man snirklet seg over Siljan forbi Vindfjelltunet og ned mot Lågendalen. Og for trangt for å dra fram PC, eller lignende, så busstid ble dødtid. Men var likevel å foretrekke da man i det minste kunne reise til og fra sentrum i Skien og det tok bortimot en time kortere enn toget.

Men nå er toget tilbake. Siste året, omtrent, har det absolutt vært å foretrekke.

Alt sammen, naturligvis, takket være Eidangertunellen. Synd vi har mistet Ronald Holmberg, for han kunne godt ha skrevet en sang om den også. « ... Eidangertunnelen med de kjappe tog ...».

Nå er Larvik rett og slett blitt så nær Porsgrunn at det er for en bydel å regne. Sånn som Stridsklev. Heistad nord, kanskje.

Når jeg har tid er jeg litt ellevill også. Jeg tar toget fra Porsgrunn til Oslo, men reiser tilbake til Skien. Sånn kan man være helt gær’n når man bor mellom de to byene.

Jeg husker under en av avisstreikene for 15–20 år siden. Da var jeg som redaktør alene på jobb i redaksjonen. Jeg måtte lage alle sakene og en av sakene var (selvfølgelig) Bård Hoksrud, som sammen med Tone Skau Jonassen dukket opp i TA for å fortelle om en litt uvanlig tverrpolitisk koalisjon. De kjempet sammen for Eidangertunnelen. Bildet er fra en annen, lignende, aksjon på den tiden.

Og nå gjør den tunnelen rett og slett livet lettere for mange pendlere fra Grenland.

Det er nesten som man kunne tro politikk virker.

I alle fall om man har VY’er...