Gå til sidens hovedinnhold

- Det er fortsatt tid til å være for sen med julegavene

Artikkelen er over 1 år gammel

Da var ‘an kommet. Den velsignede dagen. Fredagen. Som til alt overmål akkurat i år faller på bitte-bitte-bitte lille julaften. Hvilket sammentreff.

Og i dag er det genserdag i TA. Julegenserdag altså. Vi har adoptert skikken med å gå med rare, fargerike og til dels stygge julegensere en dag i året. Som ofte faller før jul. Egentlig alltid. Om du mener at det er mange nisser i TA – så har du på mange måter rett i dag.

Litt barnslig er det muligens, men det er jo litt av poenget med jul – at man skal bli som barn igjen. Og da hører det jo med at det var på dagens dato – i 1924 – at Lørdagsbarnetimen ble sendt for første gang. NRK holdt det gående til 2010 med det programmet og jeg må innrømme at jeg var en trofast lytter i guttedagene. Spesielt til hørespillet. Og spesielt når det var Stompa.

Jeg registrerer med en viss undring hvor mange, spesielt eldre, sinte menn, som hisser seg opp over Greta Thunberg. Hun svenske klimaaktivisten. De er så sinte at de ikke klarer å styre seg. En ting er at man kanskje ikke er enig i budskapet eller metodene hennes, men å hisse seg så fryktelig opp på en svensk tenåring blir jo en vits. Legg forresten merke til hvordan klimafornektere når er i ferd med å moderere standpunktet sitt. Fra å mene at klimakrisen bare er tilfeldige svingninger, til å si at den ikke bare er menneskeskapt. Jeg så Sylvi Listhaug var en av dem som forsiktig har prøvd å ro den veien og håpte ingen skulle legge merke til det flaue tilbaketoget.

Vel, bedre sent enn aldri.

Men på en deilig fredag må vi ikke bruke for mye krefter på å snakke om triste ting. Vi kan heller snakke om akevitt. Altså potetdrikken. Eller som man sier i den nesten-vågale gåten:

– Hva er det som rimer på duken?

– Et glass iskald akevitt.

Prøv den ved middagen på julaften du, så får du alles oppmerksomhet.

I det siste har jeg for øvrig tenkt litt på mosebøkene. Og historien om Adam og Eva. Og det jeg sliter med å tro på, selv om det nærmer seg jul, er at det fantes bare en kvinne på jorden og en mann. Hun spankulerte rundt, naken, i paradisiske omgivelser. Og Adam sto der bare og spiste eple?

Og så må vi vel ta med denne også – om aldringsprosessen, som treffer de fleste av oss. Det var en kamerat som fortalte meg den – og den var sann og selvopplevd:

– Jeg skjønte jeg var blitt gammel da jeg ringte til fruen og sa jeg gjerne ville ha noe småvarmt til kvelds. Hun hadde laget gryterett.

Vel, fredagen er her. Det er fortsatt tid til å være så «bakpå» med julegaveinnkjøpene at du må kjøpe noe altfor dyrt i gull, bare for å kompensere for manglende planlegging. Og husk endelig på at rødvin er vel så godt til både ribbe og lammeribbe som øl. Ikke hør på dem som påstår noe annet. Dette har jeg forsket på i en generasjon, nesten. Dagen er her, for at du skal være snill med noen som fortjener det og kanskje noen som ikke fortjener det så godt også.

Lys over landet og signe stunda. Fredagen er åpnet.