Gå til sidens hovedinnhold

Det begynte med en mus - nå er huset og nettbutikken full

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Vigdis Fosheim har uthuset fylt av fargerike mus. En av dem spiller på Odd. Nå har hun også begynt å importere duker og sengetepper. - Du må jo bare bli glad av å være her, sier hun.

Da sønnen, jazzgitarist Lage Lund, svigerdatter Joy og barnebarna bodde i New York brukte hun noen gamle tøymus til å kommunisere med barna via Face Time.

- Før musene kom inn i bildet syntes barna det var kjedelig å snakke via en skjerm. De ble fort rastløse og begynte å løpe forbi skjermen. Da museene ble en del av samtalen, ble det straks mer interessant å holde kontakt via skjermen. Musene skulle spise og sove, og ble i det hele tatt en viktig del av samværet. Da jeg var i New York og besøkte dem, snakket vi om at jeg skulle ta med meg et par av musene hjem til Norge. Da vi ikke fant den ene, like før jeg skulle dra, ble det katastrofe og barna strigråt. Da sa svigerdatteren min, Joy: Har du tenkt på hvor viktige de musene er for barna? Vigdis begynte å google tøydukkene. Da fant hun Barefoot i Sri Lanka, en bedrift som sørger for at kvinner på opplæring får opplæring, slik at de kan får en lønn de kan leve av. Hun har også har besøkt bedriften, som ligger utenfor Sri Lankas hovedstad, Colombo.

- Vi fikk god kontakt, og det var fint å se hvordan de jobber der, sier Vigdis Selskapet, som ble startet på 60-tallet av Barbara Sansoni, har nå 600 ansatte og har nylig vunnet en eksportpris. Alt de lager er farget, vevd og sydd for hånd. For ett og et halvt år siden startet Vigdis Fosheim nettbutikken Mousetales.no og bestilte 100 mus fra selskapet på Sri Lanka.

Boden ble kontor

Siden har snøballen rullet. Sykler og annet utstyr er ryddet ut av uteboden, som har blitt ombygd til kontoret "Musehuset". Etter at læreren gikk av med pensjon i høst, har hun satset på nettbutikken.

- "Hvor galt kan det gå?", tenkte jeg. Barefoot produserer for salg, så det kan ta litt tid før jeg får varene, sier den nylig pensjonerte læreren, og legger til:

- Det neste jeg kommer til å importere blir metervare.

Hun elsker sterke farger, og har besøkt markeder, sammen med musefamiliene sine. Noen ganger har hun pop up-butikk i huset, som ligger i Tyristien på Gulset.

Vigdis viser fram det morsomme musehuset som henger fra taket. Huset har flere rom og to etasjer. Hun har også fått plass til et juletre der. Pyntet med lyslenker blir det virkelig julestemning.

- Det er en ganske harmløs verden. Dessuten er det så mange leker i plast. Disse dukkene er miljøvennlige også.

Solgte et helt fotballag

Musene i musehuset på Einaren har alle sin personlighet. Oddspilleren er et av bestillingsverkene hennes. Han har blitt populær blant supportere.

- Jeg har solgt et helt fotballag.

Midt blant musene befinner det seg også et beltedyr der smokken kan oppbevares.

- Det er et smokkdyr, forteller Vigdis og plukker ned et par sjarmerende mus fra hyllen.

- Alle har forskjellige uttrykk. Hvis du tenker å ta med deg noen hjem, er det viktig at de ser deg i øynene. Da er det riktig.