I det hvite landskapet i Vinje står hun og måker veien fram til verkstedet. Musikermannen, Jan Inge Nilsen, har vært på turne på Vestlandet og er på vei over fjellet.

Det snør i store flak, og den slanke mynden Pila er kledd i strikk. I vinduskarmen og hyller ligger smykker, øredobber og ringer laget av Linn Sigrid Bratland. I de tidligere lokalene til Edland industri både smir og selger hun smykkekunst.

Også Norway Designs og Expo Arte i Oslo, en gullsmed i Stavanger og et utsalgssted i Bykle har tatt inn hennes produkter, som dessuten selges fra egen nettbutikk.

Kjendislisten er lang: Mette Marit, Karoline Krüger, Yasmin Said, Anne Lindemo, Haddy N`jie, Frøydis Grorud og tremenningen Ingebjørg Bratland bærer alle smykker signert smykkesmeden fra Edland.

– Jeg er stolt av at så mange flotte damer bruker smykkene mine.

EMALJE OG SØLV

Hunden er logoen hennes, og fotogene Pila stiller sporty opp som modell når katalogene lages.

Bratland tar utgangspunkt i gamle håndverksteknikker og jobber med emalje og sølv. Fargene er gjerne kalde, og hun fascineres av kontrasten mellom myke naturformer mot hardt metall. Serien med buete former er inspirert av luktevannshus, en fellesnevner for vann som ble båret på kroppen som å verne brukeren.

– Formen skulle forsterke effekten, og den kunne se ut som epler, plommer, nøtter, egg eller padder, forteller kunsthåndverkeren fra Edland, som har sin utdanning fra metall-linjen på Raulandsakademiet. I 2011 mottok hun Telemark fylkeskommunes stipend for husflid og håndverk, og i fjor deltok hun på den store visningen Oslo Trend med smykker som vakte oppsikt. Enkelte av seriene har en funksjon utover det dekorative. Den nye serien «Basis» består av smykker, øredobber og ringer med bikubemønster.

– Den sekskantete strukturen leder tankene til biene og byggverkene deres, sier Bratland om insektene, som nærmest er i ferd med å forsvinne mange steder.

– Om de er basis for vår eksistens, skal jeg ikke uttale meg om, men de er i alle fall viktige for oss, sier 36-åringen. Hun har en avtale med Norges birøkterlag om å la 10 prosent av salget gå til et fond som skal redde biene.

SOM FORELSKELSE

Hun var både innom tekstil og tegning, før hun slo seg til ro med smykkedesign. Moren har jobbet mye med tekstilkunst, mens faren er den kjente sangeren Sondre Bratland.

– Verken tekstil eller tegning hadde jeg tålmodighet med, men da jeg begynte å lage smykker, kunne jeg plutselig sitte og pusle i timevis. Det var som en forelskelse, sier smykkedesigneren. Sølvarbeid virket først uforståelig for henne.

– Men jeg lærte meg noen teknikker og knekket etter hvert koden. Det åpnet noen dører for meg, sier Linn Sigrid Bratland, som har deltatt på flere utstillinger, sist på Telemarksgalleriet i Bø. Hun har både bodd i Stavanger, Kristiansand og Oslo, etter at hun flyttet fra bygda som 15-åring, og da hun kom tilbake, var det for å bli. Her har hun naturen rundt seg hele tiden, og inspireres av den i alt hun gjør. Allerede i ungdommen var hun opptatt av å få seg en jobb der hun kunne bo hvor som helst. På verkstedet i Vinje kan hun virkelig boltre seg.

– I en storby hadde jeg måttet nøye meg med noen få kvadratmeter. Her kan jeg både jobbe med store og små ting. Linn Sigrid Bratland er ikke glad i for mange detaljer. Hun liker å jobbe med rene overflater, og naturformene er gjerne stiliserte og forenklete. På hennes egne fingre bærer hun bare gifteringen, og hvis hun har et smykke i halsen nå, er det godt skjult under ullgenseren.

Hun smiler: – Til å drive med smykker, er jeg nok veldig lite jålete.