Desemberviner for folk flest

Artikkelen er over 5 år gammel

Endelig er det desember. Den store advendt- og julemåneden bør innby til velfortjente pauser fra hverdagens kjas og mas. Vi ønsker rødviner nå!

DEL

Vi vil ha viner som vi slipper å bestille, men bare kan gripe tak i her og der i polbutikkenes hyller. Vi ønsker at disse vinene ikke skal koste skjorta. Har de skrukork er det fint. Fins de på kartong er det kanon.  Rødvin som går både til mat eller uten mat er finfine saker. Det er det det dreier seg om her og nå!

Nr 18078 Eric Texier Vallée du Rhône 3liter BIB kr 429,90

Eric Texier, Rhône Sør, Frankrike (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: Biodynamisk dyrket Grenache og Cinsault fra gamle vinstokker på skifer- og granittholdig jordsmonn fra Saint Julien en Saint Alban. Spontangjæret. Modnet 10 måneder i naturbetongtanker. Naturvin. Sukker: 1 g/l. Syre: 5,8 g/l

Medium dyp granatrød. Stilig sval duft av mørke skogsbær, hvitpepper, anis og grønne og friske urter. Medium fyldig saftig fruktig smak som minner om sursøte nyrørte skogsbær blandet med sisselrotekstrakt. Lang forfriskende og nyansert ettersmak.

Passer til: Skogsfugl, and, kalkun, kalv, lam, kanin, kylling, provencalske retter eller lykkelig kos. Temperatur: 14-16 grader.

Konklusjon: Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd dette var en dyrere Rhônevin fra flaske. Så friskt og livlig er innholdet i kartongen. Behagelig og matvennlig lavt sukkerinnhold og 12 prosent alkohol. Fy flate for en vin! Norges beste rødvinskartong? Regnet om til helflaskepris kr 107.50! Uslåelig!

Terningkast 6

Nr 1777 Gran Coronas Reserva 2010 kr 139,90

Miguel Torres, Penedès, Catalonia, Spania (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: Cabernet Sauvignon og Tempranillo. Modnet i franke eiketønner i ett år. Sukker: 2 g/l. Syre: 5,1 g/l

Dyp rødfiolett. Stilig duft av nytraktet kaffe, solbær, lær og lakris. God fylde i en behagelig konsentrert solbærpreget og rund harmonisk smak. Lang fløyelsmyk ettersmak med velintegrert 14 prosent alkohol.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, kraftige gryteretter, Manchego-ost eller stilfull kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Vellaget og svært god vin i nylig lansert årgang. Den beste Gran Coronas jeg har smakt på år og dag! Drikkeklar, kan lagres opptil 10 år.

Terningkast 6

Nr 17173 Cantarini Parziale Appassimento 2013 kr 129,90

Winehouse, Sicilia, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: Nero d’Avola med en dæsj merlot. Druene er delvis tørket. Vinen modnes på franske eikefat i 4 måneder. Sukker. 8,5 g/l. Syre. 5 g/l

Medium dyp blårød. Litt lukket og beskjeden duft av krekling, svartpepper og mokka. God fylde, pepret og substansiell smak med sødmefull morellfruktkjerne. Ganske lang fast ettersmak med snerten lakris.

Passer til: Pizza, pasta, gryteretter, storfe, småfe, faste oster eller kos. Temperatur: 14 grader.

Konklusjon: Praktisk skrukork på denne. God duft, enda bedre smak. Meget bra kjøp! Drikkeklar, kan lagres et par år.

Terningkast 5

Nr 55366 Rolling Shiraz 2012 kr 119,90

Cumulus Wines, New South Wales, Australia (Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Drue: Shiraz. Fatmodnet i 6 måneder. Sukker: 4,8 G/l. Syre: 6,3 g/l

Medium dyp blårød. Bra duft av sjokolade, bjørnebær og morell. Ganske slank, kjølig og elegant smak med under middels fruktkonsentrasjon i en relativt gøyal lakris- og kirsebærpreget smak. Litt mye bittertørrhet i ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, faste oster eller gøyal kos. Temperatur. 14 grader.

Konklusjon: Skrukork og gøyal etikett. Dog er terningkastet basert på at dette er en smått interessant, men noe uharmonisk vin. Drikkeklar, vinner ikke på lagring.

Terningkast 4