Men det var ikke bare dem som var der. Det var massivt politioppbud, pansrede kjøretøyer og velutstyrte styrker. Og noen få, høflige og tydelige motdemonstranter. Som sa hva de mente.

Det hele gikk fint.
Bestemmelsene om ytringsfrihet ble ivaretatt. Sikkerheten ble ivaretatt og det ble lite konflikt og ikke noe vold. Årsaken var blant annet at politiet og Porsgrunn kommune hadde gjort et solid forarbeid. Ordfører Robin Kåss hadde vært proaktiv og bidratt til at ikke aggressive folk på antirasistisk side fikk det hele til å eskalere.
I tillegg så var mange gode krefter i sving for å tilby et alternativt program lørdag, for folk som muligens ellers kunne tenke seg å ta turen innom Sian-gjengen. Som var stakkarslig få. Ikke bare er meningene deres ganske pinlige, evnen til å vinne støtte for de ekstreme synspunktene er også beskjeden. Så langt, alt vel.

Men så ser vi, blant annet i mandags-TA, at noen er rasende på TA for at vi i det hele tatt har nevnt det store politioppbudet og sikkerhetstiltakene, samt mottiltakene.
Blant annet skriver Ina Sofie Christiansen i spalten «Hallo TA» følgende:
«Jeg forstår ikke hvorfor dere annonserer på Facebook med at SIAN kommer, når hele innlegget i avisa dreier seg om et flott gratis tilbud til ungdom denne dagen?»

VI annonserer selvfølgelig ikke for Sian. Men vi hadde saker om deres besøk.
Jeg tror ikke at uønsket aktivitet i samfunnet forsvinner av seg selv om vi bare later som det ikke eksisterer.
Når folk rusler rundt i Porsgrunn og ser sperringer og massevis av velutstyrte politifolk patruljerer gatene, så mener jeg så absolutt at TA bør informere om det som skjer.
Flere kontaktet forresten meg og lurte på hva som skjedde i Porsgrunn. Og da kunne jeg informere og vise til vårt stoff om temaet.

Disse sakene avstedkommer forresten ganske mye debatt på sosiale medier. Og vi måtte slette en av sakene som førte til full fyr i kommentarfeltene.
Det skuffende er forresten at i den debatten så sto antirasistene ikke tilbake for de fremmedfiendtlige i hatsk retorikk.
Man kunne blant annet lese om karakteristikker av ex-konen til en av de involverte i debatten. Vi måtte fjerne det hele, da folk ikke klarte å følge folkeskikken.

Der ligger dilemmaet. Om folk som jobber og engasjerer seg imot rasisme, oppfører seg dårlig så skader det hele den gode saken. Det er ikke slik at man bør prøve å overgå rasister og fremmedfiendtlige verken i tanker, ord og gjerninger.

TA er altså for ytringsfrihet. Vi er for at folk som uttrykker seg innenfor lovens grenser, skal få lov til å gjøre det. Vi støtter på ingen måte innholdet i alle ytringene, men vi tror at det skal være et raust meningsrom i en demokratisk samfunn.
Ina Sofie skriver:
«Skjønner dere vil ha klikk, men dere er vel ikke for rasisme?».
Det er helt korrekt at vi ønsker at folk skal lese sakene våre. Det er også helt korrekt at vi ikke er for rasisme.

Det underligste jeg ser er for øvrig dem som skriver innlegg etter innlegg etter innlegg – om at man skal «tie i hjel» slike arrangementer.
En jeg leste hadde fire innlegg, der han skrev at ikke dette burde omtales i det hele tatt.
Om man er veldig opptatt av at slikt ikke skal omtales, hadde det kanskje vært en idé å starte med seg selv…