For der mange opplever viruset kun som en mild forkjølelse og nærmest ikke har noen symptomer, er det andre som ligger rett ut i mange dager.

Det finnes mange eksempler på personer som har tatt tre vaksinedoser på omtrent samme tidspunkt, men som får to vidt forskjellige sykdomsforløp. Årsakene til dette kan være mange.

– Det er mange faktorer som spiller inn. Noe er avhengig av virusmengden man får i seg når man smittes, og om man på daværende tidspunkt hadde andre fysiologiske belastninger som søvnunderskudd, annen forkjølelse, dehydrering eller lignende, sier kommuneoverlege i Nannestad, Matilde Risopatron Berg.

Også kommuneoverlege Bettina Fossberg i Lillestrøm peker på dette med hvor mye virus den som smittes utsettes for.

– Var det bare akkurat nok til å gi en svak infeksjon, eller var det store mengder virus? Dette påvirkes også av miljøet rundt – var man innendørs eller utendørs, sammen over lang tid eller bare kortvarig? Med så høy smitte som vi har nå kan man også bli utsatt for smitte fra flere ulike personer i samme periode. Tilslutt vil også individuelle faktorer hos den som blir smittet spille inn, fastslår hun.

(Saken fortsetter under bildet)

– Ikke bingo

Fossberg peker på at årsakene er veldig sammensatte når det kommer til hva slags sykdomsforløp du får.

– Det er altså ikke bingo, men mer som et puslespill. Brikkene avhenger av viruset selv, den som er smittet, miljøet rundt og den som smittes, og derfor kan gi et noe ulikt bilde.

– Vi er forskjellig utrustet genetisk også. Noen har slimhinner som er mer utsatt for at bestemte virus kan feste seg og få fotfeste, mens andre er mindre utsatt. Noen har i tillegg et veldig «ivrig» immunforsvar som overreagerer og lager mer reaksjon enn nødvendig, og dermed også mer plager for den som er syk. Der er det individuelle forskjeller på hvor syke man blir enten vi snakker om korona eller andre infeksjonssykdommer, sier Risopatron Berg.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vaksinen er viktigste årsak

Vaksinene spiller også en stor rolle på sykdomsforløpet i følge ekspertene.

– Den viktigste årsaken til ulikt sykdomsbilde ved koronasmitte er nok vaksinasjon, altså antall doser og tid siden siste dose. Med to og helst tre doser innabords og siste dose for ikke så mange månedene siden kan man nok regne med mildere symptomer, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

Han legger til at alder og underliggende sykdom også spiller inn.

– Det er nok fortsatt slik at uvaksinerte og eldre mennesker får de kraftigste symptomene, men ellers er det vanskelig å si hvorfor noen blir sykere enn andre. Når man snakker om "alvorlig" og "ikke-alvorlig" sykdom, er det ofte behovet for helsehjelp som er avgjørende. Man kan med andre ord føle seg ganske syk hjemme uten at man blir regnet som alvorlig syk, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Dette gjør du når du blir syk

Bortsett fra å følge smittevernrådene og å ta vaksinene er det vanskelig å påvirke på forhånd hva slags sykdomsforløp du får med omikron-varianten.

Likevel er det enkelte ting du kan gjøre når du først er syk, som kan bedre situasjonen noe.

– Her gjelder det samme som for andre infeksjonssykdommer. Så snart du merker at du er i ferd med å bli syk, og underveis, er det viktig å få i seg nok drikke jevnt gjennom dagen. I tillegg er nok hvile, altså å ta det med ro når man merker at man holder på å bli syk, samt nok søvn avgjørende for å bli fortere frisk og mindre syk underveis, sier kommuneoverlege Risopatron Berg.