Det skriver Frende forsikring i en pressemelding.

Produktsjef i forsikringsselskapet, Øystein Øren, sier at antallet innbrudd på norske hytter økte med 30 prosent i fjor. Ferske tall fra Finans Norge viser at det ble meldt over 37 700 innbrudd og tyverier til forsikringsselskapene i fjor.

- Enten du er hjemme eller på hytta i påsken er det en god tid for å sjekke at tingene dine er godt nok sikret, sier Øren.

Pandemien stoppet tyvene

- Antallet tyverier fra hus og hytter sank mye under pandemien. Da folk var hjemme ble det vanskeligere å stjele ting. I fjor var tyvene på plass igjen og skadetallene er nå nesten på nivå med før pandemien, sier Øren.

Skadene er meldt inn på innbo-, hus- og hytteforsikringer.

- Mer enn 80 prosent av utbetalingene er gjort på innboforsikringer, altså går pengene for det meste til å erstatte ting som stjeles eller som blir ødelagt av tyvene, sier Øren i Frende.

Inviterer du tyven inn?

Det er flere tiltak du kan gjøre selv for å unngå å bli rundstjålet, sier forsikringseksperten.

- Rådene er ikke nyskapende, men hvis alle hadde brukt dem hadde ikke erstatningene etter tyverier vært på nesten en halv milliard kroner i fjor, sier han.

- Først og fremst må du ha gode, forsikringsgodkjente låser på ytterdørene dine. Men det hjelper lite hvis du glemmer å lukke vinduet på baksiden, glemmer å låse terrassedøren og eller har andre enkle veier inn til verdiene dine. Hvis du lar et vindu stå åpent eller en dør ulåst inviterer du tyven inn, sier Øren.

Få det til å se ut som du er hjemme

Han råder deg også til å la det se ut som om du slett ikke er bortreist når du ikke er hjemme eller på hytta. Da er det enklere for at tyven blir usikker og går videre.

- Vi så under pandemien at antallet innbrudd sank som en stein da alle var hjemme. Så da er det lurt å la det se ut som om du er til stede. La litt lys stå på, la rotet ligge framme og la gjerne radioen stå på. Det kan være lurt å avtale at naboen tråkker eller måker til inngangsdøra hvis det kommer snø når du ikke er der, sier Øren.

Slik unngår du innbrudd

  • Lukk og lås alle dører og vinduer, også til garasje og bod
  • Ha forsikringsgodkjent lås på ytterdøren
  • La litt lys stå på
  • La radioen stå på
  • Bevegelsesstyrt utebelysning kan skremme bort tyver
  • La gjerne litt rot ligge framme så huset ser bebodd ut, men ikke la verdisaker ligge synlig fra utsiden
  • Installer innbruddsalarm

(Kilde: Frende Forsikring)