Et foto i en avis viser to gutter på rundt tjue år på en badestrand. De sitter lett påkledd og flirer mot kamera, den ene med en fersken i hånden, der vi kan ane en smal, liten sprekk, den andre med en annen grønnsak i hånden der det er et hull. Ville en slik illustrasjon sammen med overskriften; «Den perfekte vagina» være mulig i Dagbladet, VG eller Telemarksavisa for den saks skyld? Naturligvis ikke. Det ville ikke bare bli oppfattet som vulgært og slibrig, men rett og slett som et klassisk eksempel på kvinneundertrykkelse. Men hva skjer når vi bytter kjønn på ungdommene? Ville for eksempel følgende foto vært mulig?: To unge jenter på en badestrand som flirer mot kameraet med overskriften «Den perfekte penis». Den ene av jentene med en stor og struttende, blank squash i hånden, den andre med halvslapp, liten gulrot. Ja, visst! En slik reportasje sto nemlig i Dagbladet for noen dager siden uten at noen har skreket opp om at dette verken er sexisme eller mannsundertrykkende.

Det overrasker meg ikke. Vi er på vei inn i et feminisert samfunn, der menn på mange områder ikke er likestilt med kvinner, noe blant annet Brennpunkt-dokumentaren «Kjønnskampen» på NRK i mai kunne dokumentere. Det store spørsmålet er, hvorfor er det ikke flere av oss menn som reagerer på denne manglende likestillingen? Før jeg prøver å lete etter noen svar, la oss foreta et aldri så lite kjønnsskifte på en historie som de fleste av oss nå kjenner:

En profilert mannlig politiker, tidligere nestleder i et politisk parti, har sex med en syttenåring på en fest selv om han er over dobbelt så gammel som henne. Flere får med seg det som skjer. Hva ville ha skjedd om denne historien kom ut? Ville mediene ha gjort alt de kunne for ikke å skrive om det? Ville han ha fått en statsrådsstilling midt under metoo-kampanjen? Og ville politikerkolleger gått ut og kritisert at komikere forsøkte å gjøre humor av det?

Jeg kan godt forstå de som velger å holde kjeft framfor å ta opp slike brennbare temaer. Da jeg var kritisk til prosessen mot Giske, var det flere som hintet om at jeg støttet overgrep, og da jeg forsøkte å diskutere de utilsiktede konsekvensene av metoo på et tidlig tidspunkt av kampanjen, fikk jeg høre at jeg var imot likestilling. Pirker du borti slike tabuer kan du ikke nødvendigvis regne med en saklig debatt, men å bli plassert i populistbåsen sammen Trump-tilhengere, white trash og det som verre er.

En annen grunn til at forskjellsbehandlingen ennå ikke er mer problematisert blant oss menn, tror jeg handler om hvilket kjønn som i dag har den moralske retten til historien. I de fleste kulturer har kvinner vært undertrykt i tusenvis av år. Noe som naturligvis ikke vårt ansvar, vi menn som lever her og nå, men på vegne av vårt kjønn kan vi vel alle føle en viss skam for det som har skjedd, og tenke at når kvinner har måttet tåle en slik brutal forskjellsbehandling fra oss menn, så skulle det vel bare mangle om det nå ikke var vår tur til å tåle litt fra den andre kanten.

En tredje grunn til at vi menn ser ut til å finne oss i manglende likestilling, tror jeg rett og slett handler om en grunnleggende forskjell på kvinner og menns seksualitet. Det finnes nok av eksempler på kvinners seksuelle trakassering av menn, eksempler som opplagt har vært underkommunisert i metoo-kampanjen, men jeg er ikke sikker på at en atten år gammel gutt som blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra en kvinne som er eldre enn seg, nødvendigvis vil føle dette som et stort problem. Hvordan jeg vet det? Jo, fordi jeg selv har vært atten år, og fordi menn, kanskje til forskjell fra mange kvinner, snakker om slikt seg imellom. Noe av dette henger opplagt sammen med at menn som regel er sterkere enn kvinner rent fysisk og ikke trenger å frykte vold, men ikke alt. Rent statistisk er og blir kvinner og menns seksualitet ulik fra naturens/evolusjonens side, og ikke før vi våger å innse det, vil det være mulig å skape en reell likestilling mellom kjønnene. Men enn så lenge vil nok en slik påstand være mer kontroversiell å ta opp i det offentlige rom enn å vise hvordan en perfekt penis ser ut ved hjelp av grønnsaker.