- Vi har faktisk folk som pynter seg for å skifte hjul

I KØ: Bilene står i lange køer for gratis hjulskifte.

I KØ: Bilene står i lange køer for gratis hjulskifte.

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Året er 1988, landet er i et økonomisk vakuum etter jappetiden. Bilsalget går tregt, veldig tregt, noe Funnemark merker godt. Noe må gjøres, så får de en lys idé. Nå har de skiftet nærmere 260 000 dekk.

DEL

Bilforretningen Funnemark setter i gang en kampanje, der de lokker med gratis hjulskifte samt den gang åpent hus. Resultatet er overveldende. I løpet av de tre dagene kampanjen varer i 1988, selges det 22 nye biler og det blir foretatt hjulskifte på 485 biler. Det var ingen tvil, kampanjen var kommet for å bli.

Etter hvert som årene går øker også både nybilsalg og hjulskiftene under den tre dager lange kampanjen, sakte men sikkert. Under kampanjen i oktober 2014 ble det solgt 135 nye biler, mens det ble foretatt dekkskifte på 2717 biler.

– Vi kjøpte også inn lokkevarer som kokosboller og sjokolade. I tillegg er det gratis kaffe og vafler til alle, så mye man orker å spise, forteller Egil Funnemark som også fikk besøk av tollere da det ankom en trailer med kokosboller.

– De kom her i sivil, de lurte fælt på hva en trailer med kokosboller skulle til en bilforretning å gjøre. Og de ville se den bli losset av, og finne ut av hva som lå innerst i traileren, for her måtte det være ugler i mosen, mente de. Men det var kun kokosboller i traileren, ler Funnemark som også fikk undrende spørsmål fra sjokoladefabrikken i Tyskland.

– De lurte veldig på hvorfor en bilforretning skulle ha et lass med sjokolade, humrer Funnemark.

PYNTER SEG

Bare i fjor ble det handlet 2,5 tonn med sjokolade under kampanjedagene, samtidig gikk det med 9 550 vafler samt 572 liter kaffe.

– Men må man handle for å benytte seg av tilbudet om gratis hjulskift?

– Nei da, folk må gjerne gå en tur til byen mens man venter, sier Funnemark som likevel opplever at de fleste blir værende for å handle eller prate med kjente mens de tar en kaffe eller to.

– Vi har faktisk folk som pynter seg når de kommer for å skifte hjul på bilen, sier Funnemark.

LEIER INN ELEVER

Utenfor står bilene i lange køer, egne parkeringsvakter er i full sving og biloppstillingen kan minne om køsystemet en har før man kjører om bord i Strømstadferga.

– Vi har et sted mellom 85 til 90 personer på jobb under disse dagene. Til vanlig er vi cirka 50, så vi dobler bemanningen, forteller Funnemark som må ut og hente inn «profesjonelle hjulskiftere».

– Her i Porsgrunn leier vi inn elever ved bilmekanikerlinjen ved Hjalmar Johansen videregående skole, avdeling Klosterskogen. Det er to og to på hver bil som igjen blir overvåket av en av våre egne mekanikere. Det er viktig for oss at det er bilkyndige folk som gjør dette, sier Funnemark og påpeker at man bruker et sted mellom 12 til 15 minutter på hver bil.

Artikkeltags