Gå til sidens hovedinnhold

De snakker som om det er Staten som skaper verdiene..

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste dagene har jeg ledet debatt på en konferanse arrangert av en forening som heter Lokalsamfunnsforeningen. Det var en omfattende konferanse, i to dager, med flere hundre deltakere på Gardermoen. Og mange svært spennende foredragsholdere.

To som jeg alltid har glede av å høre på er høyesterettsadvokat Stein Erik Stinessen, som blant annet er ekspert på skattelovgivning og konsesjonsloven og tidligere Høyre-statsråd Victor Norman.

Stinessen hadde blant annet en historisk gjennomgang av hvordan tyske og franske finansinteresser for mer enn hundre år siden var på jakt etter våre vannkraftressurser.

For 50 år siden var det amerikanske finansinteresser som var på jakt etter våre oljeressurser.

Og nå er det tyske finansinteresser, som ulike pensjonsfond, som er på jakt etter våre vindressurser.

Det som gjennom ulike forslag, utredninger og analyser er i spill er hvordan lokal verdiskapning i form av vindkraft, vannkraft og fiskeproduksjonen skal gi økonomisk avkastning til de områdene verdiene blir skapt. Det er foreslått noe som fører til en kraftig overføring fra de lokale vertskommunene til Staten.

Victor Norman, på sin side, var overraskende åpen og klar på at det var sosialdemokratiet som «oppfant» velferdsstaten i Norge. De andre kom etter og innføringen var på mange måter unison, med Høyre litt forsiktig på slep, sa Norman, men selve innretningen sprang ut av sosialdemokratiet.

Når en så belest, så informert, og så profilert høyremann som Norman skryter såpass utilslørt av Arbeiderpartiet, så kan man ikke annet enn å tro det er oppriktig ment.

Det var svært mange andre som også hadde ordet på konferansen og både stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) fra Dalen i Tokke og Kjell Sølverød (Sp), som er ordfører i Siljan hadde vektige og viktige innspill.

Sølverød kunne blant annet fortelle at politiet nå hadde måttet spørre Grenlands-kommunene om å betale for at de skulle sende egne folk på kurs. Vi har over tid hørt om de fantastiske bevilgningene til politiet, men hvor pengene har tatt veien er ikke godt å se. Ikke hvor alle de nye politifolkene er blitt av heller. De mest synlige for meg her i fjorden nå er «unge», dyktige politifolk som allerede er blitt pensjonister og kjører buss, taxi eller båt.

Det som ofte mangler i analysen av utarmingen som skjer av norske distrikter, er at man får det til å høres ut som om det er de statlige myndighetene i Oslo som i sin store godhet skal bevilge litt mer, eller kutte litt mindre, i overføringer til distriktene i Norge.

De snakker som om det er Staten som skaper verdiene, som de med mer eller mindre raus hånd deler ut til distriktsnorge.

Det er feil.

Det eneste som trengs for å få virkelig fart på våre distrikter er at man selv får beholde litt større andel, av den verdiskapningen man allerede besørger.