– Dette blir en julegave til mannen min. Han er veldig engasjert og opptatt av lokalhistorie. Jeg er spent på denne, sier en kunde, som av åpenbare grunner vil være anonym.

– Det må være litt hemmelig. Han skal ikke få vite hva han får til jul, sier hun.

Daglig leder på Norli Arkaden, Livvi Zachrisen, forteller at det er mange som spør etter boken.

– Det er en innholdsrik og fin bok. Vi merker at mange har savnet lokalhistorisk litteratur, sier Zachrisen.

NRK-veteranen Thor Øistein Eriksen (71) skriver om brakkene ved Herkules Stormarked i Skien som huset flere jødiske familier etter andre verdenskrig. Familien Dub, med mor Josefine, far Sigmund og barna Natascha (2) og Dordi (1), var blant de 400 jødiske familiene som kom til Norge for 75 år siden. Siden ble Dub-familien i Skien utvidet med barna Gerd, Harald og Edvard.

– Ellers går salget i rykk og napp, men på Nattåpent 14. desember var det masse folk her. Da ble vi gode og svette, sier daglig leder på Norli Arkaden i Skien, Livvi Zachrisen. Hun har solgt en del spill, og ikke minst leker.

– Vi selger stadig mer leker. Det var ikke så mange som visste at vi solgte det i begynnelsen, men nå ser det ut som om ryktene har gått. Så vi har fått en god økning i salg av leker, sier hun.

Bjørg Tefre er ansatt på Norli bokhandel. Hun er en belest dame, som kan anbefale flere av bøkene hun har lest, som Nina Lykkes «Vi er ikke her for å ha det moro», «Kniven i ilden» av Ingeborg Arvola, samt Lars Ellings debutbok «Fyrstene av Finntjern» er bøker som selger godt, og som Bjørg kan anbefale å legge under juletreet.

– I «Vi er ikke her for å ha det moro» tar Nina lykke ting på kornet. «Kniven i ilden» er en sanselig historie om en reise fra Finland til Norge. Den inneholder til og med litt erotikk, som er beskrevet på en helt annen måte enn i «Fifty Shades of Grey». Lars Ellings «Fyrstene av Finntjern» er vanvittig godt skrevet, med mange gode bilder og en ganske sprø historie, sier Bjørg, før hun får øye på en annen bok hun gjerne vil anbefale. Det er Agnes Ravatns bok «Gjestene» som fanger blikket.

– Det handler om et ungt par som har lånt en hytte, og begynner å leve om å eier den. Løgnene bare baller på seg, og det utvikler seg til å bli ganske pinlig. Jeg kaller det putebok, sier hun og humrer.

Blant ungdommer er Colleen Hoover en sikker vinner.

– Der er det mye drama og kjærlighet. Mange ungdommer foretrekker å lese bøker på engelsk, sier Bjørg, som også ser at japanske tegneserier slår an blant tenåringer.

– Alice Osemans «Hjertestopper- gutt møter gutt» er også fin for barn. Det er også «Trollheim» av Arne Lindmo, som er kåret til Arks barnebok, sier Bjørg Tefre. Hun har gjemt en liten godbit med eventyrlige illustrasjoner til slutt.

– Lisa Aisato og Erlend Loes «Charles Dickens – en julefortelling» må jo være årets julebok.