2019 ble et et travelt år på kulturhuset i Porsgrunn. Erik Berg Friesl sitter på kontoret og finteller tallene for året som er tilbakelagt, og han har så langt registrert 418 arrangementer på huset i fjor.

– Vi solgte 24 319 billetter til våre arrangementer, opplyser Friesl.

Det totale besøket endte på 42 855, mot 43 114 registrerte besøk i 2018. – Det er vi veldig fornøyde med, uttaler han.

– Vi hadde noen år med veldig høy aktivitet. Nå har det jevna seg litt ut, opplyser kulturhuslederen, som likevel betegner 2019 som et år med godt trøkk.

Fra rock til French-bråk

Blant fjorårets høydepunkter nevner han blant andre Spidergawd med Bokassa og Panzergeil som oppvarmere, amerikanske Lissie, Else Kåss Furuseth som solgte ut tre saler, konsertene til The Wedding Present samt Ljungblut, bandet til Kim Ljung fra Seigmen. Sammen med lokale utøvere og velkjente norske scenenavn bød 2019 på god bredde i programmet, påpeker Erik Berg Friesl. Også kronprinsens besøk i februar var stor stas, melder han.

– Vi kommer heller ikke utenom at vi fikk en liten utfordring i fjor. Besøket til Joshua French endte med medieoppslag og en liten demonstrasjon utenfor. Det var interessant å se, porsgrunnsfolk er flinke til å si fra. Saken fikk nasjonal oppmerksomhet, men den bookinga er ferdig diskutert, og jeg synes saken ble håndtert greit fra vår side.

Roser dyktige kolleger

Det lokale kulturlivet er en helt sentral ingrediens i det kommunalt eide kulturhuset. På dette feltet er ikke alle tallene opptalt ennå, men samarbeidspartnerne spenner fra kor, korps og kulturskole, til jazzforumet, Danskekunst i Grenland, Litteraturgarasjen, Fantasia og Porsgrunn amatørteater. Og ikke så lenge etter at Erik Berg Friesl overtok sjefsstolen, ble prisene på barneforestillinger satt ned.

– I fjor hadde vi hele 11 503 besøkende på 84 barneforestillinger, opplyser han.

Produksjonene varierer fra Den kulturelle skolesekken via Riksteatret til den lokale kulturskolen. Ælvespeilet er i ferd med å bli et barnas kulturhus også, mener Friesl.

Besøket på de ulike arrangementene gjennom året varierer. Enkelte bookinger som man trodde var sikre kort, selger ikke nødvendigvis bra, mens andre arrangementer som man ikke hadde like store forhåpninger til, blir populære.

– Det er umulig å forutse, bemerker kulturhuslederen.

Den offentlig drifta virksomheten skal verken gå mye i pluss eller minus, men Friesl er fornøyd med at det går mot en liten pluss i regnskapet.

Han er også svært fornøyd med de ansattes innsats. Ikke alle forstår hvor mye arbeid som ligger bak det som publikum ser på scenen.

– Mine kolleger gjør en fantastisk innsats uke etter uke, slår han fast. De leverer i alle ledd, sier han og sikter til husets 14 ansatte pluss frilansere. Ælvespeilet ble da også utropt til årets beste arrangør av Riksteatret i 2018.

Høydepunkter

Vårprogrammet er booka for lengst, og Ingrid Bjørnov og Øystein Sundes besøk i mars er allerede utsolgt. Erik Berg Friesl plukker ut noen potensielle høydepunkter fra vårsesongen: DeLillos, som gir ut albumet «Dum som et menneske» denne måneden, kommer lørdag 21. mars. Brødrene Solli-Tangens felles helaften (25. - 26. januar) pleier å gjøre det bra, mens populære Ingebjørg Bratland kommer 15. februar. Thomas Eriksons foredrag «Omgitt av idioter» (2. mars) er det også forventninger til, det samme gjelder de islandske veteranene i jazzfunkgruppa Mezzoforte (18. mars). Trond-Viggo Torgersen og Tore Sagen tar med seg showet «Hvorfor det?» den 13. februar, mens reunion-konserten til grenlandsbandet Absinth 7. februar snart er utsolgt. Etter fire års pause loves det fullt trøkk fra hovedsecenen.