Sykehusene i Helse sørøst måtte fredag formiddag gå over til gammeldagse papirjournaler på grunn av at det elektroniske pasientjournalsystemet Dips knelte.

Dermed er sykehusene gått over til rød beredskap, bekrefter kommunikasjonssjef Trude Julie Dommersrud i Sykehuspartner til NTB.

Rød beredskap betyr at alle ressurser er satt inn for å løse situasjonen. Sykehuspartner kan foreløpig ikke si hva som er feilen. De var fredag ettermiddag fortsatt i gang med kartlegging.

Sykehuspartner kan heller ikke si hvor mange sykehus som er rammet, men kommunikasjonssjef for Sykehuset Telemark, Lars Kittilsen, bekrefter at de er rammet av datatrøbbelet.

- Dips-systemet er ustabilt, det betyr at vi er over på manuelle rutiner, sier han til TA fredag ettermiddag.

Han har ikke fått noen signaler om når systemet eventuelt vil være oppe å gå igjen, men er informert om at Sykehuspartner jobber på spreng med å løse problemet.

- Vi har full kontroll her hos oss. Dette går ikke utover behandling eller pasientsikkerhet på noen som helst måte. Det blir litt mer tungvint for våre ansatte, men vi er godt forberedt på en slik situasjon, forsikerer Kittilsen.

Også på Oslo universitetssykehus som er det største sykehuset i helseområdet, bekrefter de at alle er gått over til penn og papir.

– Vi er gått over til papirrutiner, sier informasjonsrådgiver Hedda Holt ved helseforetaket til NTB.

Sykehuspartner leverer IKT-tjenester til hele helseområdet.