Hjem for samvittighetens skyld

HJEMME IGJEN: Etter 22 år i Bø har Dag Sele vendt hjemover igjen. – Det er trist å oppleve i Norge at man blir nødt til å velge mellom jobben og samvittigheten, sier Sele som nå jobber innen psykiatrien på sjukehuset på Stord. 
FOTO: PRIVAT

HJEMME IGJEN: Etter 22 år i Bø har Dag Sele vendt hjemover igjen. – Det er trist å oppleve i Norge at man blir nødt til å velge mellom jobben og samvittigheten, sier Sele som nå jobber innen psykiatrien på sjukehuset på Stord. FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

BØ: Da Dag Sele (KrF) trådte inn i politikken i 1999 var engasjementet for ufødt liv og menneskeverdet det han brant mest for. 15 år etter var det samvittigheten for det samme temaet som fikk han til å si opp jobben og flytte vestover.

DEL

– Det er trist å oppleve i Norge at man blir nødt til å velge mellom jobben og samvittigheten.

Det har gått et år siden han og kollega Ole Andre Skalstad var førstesidestoff i Aftenposten. De to hadde av samvittighetsårsaker reservert seg mot å sette inn spiral. Ulovlig, tordnet stadig flere. Snart fikk bygda besøk av journalister fra riksavisene som ønsket å finne noen som hadde blitt utsatt for «ulovlighetene».

– De fant ingen som hadde noe negativt å si. Vi har hatt felleslister i alle år. Vi har ikke hørt om en eneste misfornøyd pasient, sier Sele, som i sommer sa opp etter 22 år som fastlege.

VÆRFLYKTNING

Han har nettopp vært i sitt siste formannskapsmøte. Huset i Breisås er solgt, flyttelasset har gått. Et særdeles stort et, ifølge flyttemannskapet.

– Man samler jo opp en del i løpet av 22 år, smiler Sele og ser tilbake på starten.

Det var det østafjelske klimaet som lokket. Det, og tanken på at det var for tidlig å flytte hjem til Stord etter endte studier og militærtjeneste i Porsanger.

– Det var passe stort her og det lå sentralt mellom øst og vest. Familien slo fort røtter, og så godt gjorde klimaet Sele-klanen, at også broren og presten Asgeir Sele, flyttet til Bø.

POLITIKKEN

Storebror Dag har satt spor etter seg i bygda. Han har vært tenor i koret, klokker i kirka, lege og etter hvert fylte han også tiden med politikk og KrF.

– Jeg har alltid gitt uttrykk for engasjement gjennom leserinnlegg i avisa. Som politiker må man ta ansvaret for helheten – ikke bare det som engasjerer en. Jeg måtte gå noen runder med meg selv før jeg bestemte meg for å gå inn i politikken, sier Sele som ble valgt inn i kommunestyret i Bø i 1999.

Alkoholpolitikk, debatten om menneskeverdet og ufødt liv var det som sto han nærmest. Etter tre perioder i opposisjon ble det forandring i 2011. Sele og Olav Kasland (V) sto i front for et regimeskifte i Bø. Arbeiderpartiets tid var omme, Kasland ble ordfører og Sele varaordfører.

– Når man sitter i posisjon blir man involvert i saker på et tidligere tidspunkt og får anledning til å sette seg grundigere inn i dem, sier Sele. I tillegg til lokalt engasjement har han også vært fylkesleder i KrF i Telemark i fem år. Han har vært innom Stortinget ved to anledninger, som vara for Geir Bekkevold.

– TRIST

Da det i juni ble presisert at fastleger ikke kan legge samvittigheten til grunn for å reservere seg mot å sette inn spiral, sa Sele og kollega Skalstad opp jobben.

– Det vi gjorde ble plutselig sett på som ulovlig og vi hadde ikke noen valg. Vi sørga litt i starten. Det handlet om bakgrunnen, at det ble slik uten at en hadde valgt det selv. Det triste blir den store avstanden til alle menneskene vi har blitt så godt kjent med, sier Sele som nå jobber innen psykiatrien på Stord sjukehus.

– Hvordan føltes det når det sto på som verst?

– Det var avgjørende at vi var to som kunne støtte hverandre, men det ble til slutt såpass tøft at det gikk nok litt utover familien, sier Sele og fortsetter:

– Min tolkning er at politiske aksjonister skapte en atmosfære som gjorde det umulig å ta samvittighetens side uten at man ble stemplet som mørkemann. Jeg er redd man er i ferd med å få et samfunn der det blir mindre toleranse for folk som tenker annerledes om ufødt liv, sier Sele.

Mandagens budsjettmøte i Bø ble hans siste i lokalpolitikken. Nå venter jul i havgapet på hytta i Sveio.

– Det er fascinerende. Vi sitter ofte bare og ser på havet, avslutter Sele.

LES OGSÅ: – En lojal og god samarbeidspartner

Artikkeltags