De siste årene har det vært en sammenhengende rekke med dårlige nyheter for radiobransjen i Norge. Hundretusenvis har sluttet å lytte på radio etter at FM-nettet ble skrudd, skriver Nettavisen.

Den offisielle statistikken har vist et frafall på over en halv million lyttere - og i sommer var der perioder der under halve befolkningen hørte på radio hver dag.

Enorme hopp på statistikken

Men etter nyttår har noe skjedd: Tallene for radiolytting har gjort et voldsomt hoppet. Over en halv million flere lytter nå daglig på radio sammenlignet med fjoråret, viser statistikken.

«Daglig dekning i målingens første uke viser 66,6% (3.077.000 lyttere i universet 10+), og vi må tilbake til perioden rett før slukkeprosessen startet for å se et tilsvarende dekningsnivå», skrev P4 i en melding til sine annonsører.

Tallene ble senere nedjustert med noen prosent, men trenden er klar:

I uke 6 var det ifølge rapportene nær 3,1 millioner daglige radiolyttere i Norge. Samme uke året før var det 2,6 millioner.

Årsak: Bytting av målemetode

Årsaken til den enorme økningen over natta - eller over nyttår om du vil -er at metoden for å måle radiolytting ble byttet ut ved nyttår.

I over 10 år har Kantar TNS stått for de offisielle radiomålingene til de tre nasjonale radioaktørene i Norge: NRK, P4-gruppen og Bauer.

 

Rent konkret har systemet fungert slik at rundt 1000 personer har gått rundt med en målebrikke på størrelse med en personsøker, kalt PPM. Denne lytter hele tiden etter om det er en radiokanal i nærheten.

Alle de nasjonale radiokanalene kodes med et vannmerke (ECBET), som ikke er hørbart for mennesker, som gjør at boksen vet at «nå hører du på NRK mP3».

Statistikk fra disse 1000 personene, inkludert informasjon om kjønn og alder, blir så brukt til å beregne hvordan radiolyttingen har vært i hele landet. Det er i prinsippet likt for hvordan landsomfattende spørreundersøkelser fungerer.

Har gjort flere endringer

Fra nyttår er det derimot giganten Nielsen som har tatt over jobben med å gjøre disse undersøkelsene.

De gjør målingene på en måte som ligner det som har blitt gjort det siste tiåret - men de har har gjort en rekke endringer i hvordan systemet fungerer. Tallene er derfor ikke direkte sammenlignbare.

  • Antall personer med måler er økt fra 1000 til 2000
  • To ekstra årskull er med i beregningene. Tidligere var det personer fra 12 år som var med, nå er det personer fra 10 år. Det betyr at antall potensielle lyttere er økt med nær 120.000 personer.
  • Selve målebrikkene er oppgraderte. De nye boksene skal være bedre til å plukke opp radio støyende omgivelser. Brukt riktig kan de også fange opp lytting med hodetelefoner.
  • Måten radiokanalene vannmerkes på er forbedret
  • Nielsen understreker også at målingen registrerer radiolytting en blir eksponert for, ikke bare det man aktivt velger å høre på - inkludert i butikker, taxi, tannlege og så videre.
  • Det utvikles i tillegg en separat statistikk for faktisk lytting i forskjellige strømmetjenster.
  • Lokalradioer (FM-kanaler) fanges fortsatt ikke opp.

Plukker opp mer radiolytting

Resultatet av endringene er at mer radiolytting enn tidligere plukkes opp - og spesielt at kortere lyttesekvenser plukkes opp. Det kan være for eksempel at du går inn i en butikk, eller at det bråker i bilen.

Det påpekes også at selv om tallene nå tilsynelatende er tilbake på nivåene før FM-stengingen, betyr ikke det at lytterne har strømmet tilbake.

Alle ekspertene Nettavisen understreker at den nye målemetoden trolig også hadde registrert det samme fallet i total lytting som har vært skrevet om de siste årene - men at utgangspunktet hadde vært høyere.