Denne uken gjorde TV-profil Aurora Gude (31) en underlig oppdagelse. Hun fikk nærmest sjokk da hun bladde seg gjennom Facebook-feeden sin og oppdaget at hennes navn og bilde var brukt til å fronte en kampanje for en slankemetode – uten hennes samtykke.

«Aurora Gude fortalte hele sannheten om vekttapet hennes. Perfekt oppskrift for slankhet av Aurora Gude».

Slik blir 31-åringen fremstilt i reklamen fra HealthBeauty som for tiden sirkulerer rundt på Facebook.

– Jeg stusset over at jeg fikk en del meldinger av folk som spurte om jeg virkelig hadde gått ned så mye i vekt på kort tid, sier Gude til Nettavisen.

I reklamen for det som skal være slankepiller, blir det hevdet at Gude gikk ned 11 kilo på 45 dager. At 31-åringen ble ufrivillig et ansikt utad for slankereklamen fikk henne til å se rødt.

Hun var også raskt ute med å advare sine 21.000 følgere på Instagram mot reklamen og understrekte at hun var blitt et offer for svindel.

– Veldig uheldig

Det later til at slankereklamen på kort tid har nådd mange og at flere finner den svært troverdig. Ifølge Gude har meldingene strømmet inn det siste døgnet hvor flere spør henne om slankemetoden virkelig funker eller ei.

– Det er skikkelig kjipt, og det er veldig uheldig. Jeg vil ikke at folk skal se reklamen og tro at jeg står for dette, sier Gude til Nettavisen.

31-åringen forteller videre at den fabrikkerte slankeoppskriften har også blitt diskutert i Facebook-innlegget, og hun bet seg merke i at det er flere eldre mennesker som tilsynelatende har gått rett på svindelen. At folk blir lurt til å bruke og tape penger på en slik svindel beskriver hun som en fæl tanke.

Da Gude tirsdag kveld kom med advarselen om svindel-reklamen på Instagram viste det seg å være i grevens tid, og hun klarte å forhindre at flere gikk i fellen.

– Folk har takket meg fordi de holdt på å bestille de slankepillene. Jeg har vært nøye med å prøve å svare alle de som har fått opp denne reklamen, det føler jeg meg litt ansvarlig for når det er mitt ansikt som er brukt.

Vil anmelde

Det tok imidlertid litt tid før Gude innså alvoret rundt den falske reklamen. Men da flere og flere skrev til henne på sosiale medier med spørsmål om det påståtte vekttapet, skjønte hun at hun var nødt til å ta grep.

– Jeg har lurt på hva jeg skal gjøre. De har jo brukt mine bilder og mitt navn uten samtykke, sier hun og legger til:

– Jeg vurderer politianmeldelse.

Gude reagerer ikke bare på at hennes identitet er blitt misbrukt i sammenhengen, hun mener også at budskapet reklamen sender er farlig.

Hun deler ofte innhold om trening og sunt kosthold i sine sosiale medier-kanaler, og synes derfor det er ekstra kjipt at fremstillingen er så feil.

«Vekten min gikk ned fra 65 til 54 kilo, jeg drikker på tom mage», heter det også i reklamen.

– Jeg er veldig opptatt å vise at kropp og en god form er noe man må jobbe for, ikke noe du kan trylle deg fram til. Det strider imot mine verdier.