Etterspørselen av jod-tabletter (kalimjodid) har økt voldsomt de siste dagene. På landsbasis er svært mange apoteker utsolgt.

Myndighetene oppfordrer alle under 40 år, de som har hjemmeboende barn, samt gravide og ammende, til å ha jodtabletter i beredskap og lett tilgjengelig i hjemmet.

Men hva er så Jod-tabletter og hva hjelper de for?

Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker og skal bare tas etter råd fra myndighetene. Det brukes til voksne og barn over tre år for å forebygge effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen, ved radioaktivt nedfall forårsaket av atomeksplosjon eller atomulykke.

Utsolgt

Lørdag formiddag kunne apotekteknikker Kristine Henriksen (21) hos Apotek1 på Arkaden i Skien fortelle at det er helt utsolgt for jod-tabletter.

– Det har vært flere kunder om dagen som har spurt etter det. Vi håper å få det inn igjen til uka, sier hun og forteller at det er mange som har lagt inn bestilling på jod-tablettene.

Årsaken til den store økningen i salget skyldes trolig Russlands invasjon av Ukraina.

Apotekteknikeren skjønner at folk ønsker å beskytte seg og forsikre seg i tilfellet konflikten skulle eskalere.

Tsjernobyl-ulykken

* Natt til 26. april 1986 eksploderte en tre år gammel reaktor ved kjernekraftverket Tsjernobyl nord for Ukrainas hovedstad Kyiv, like ved grensen til Hviterussland.

* Rundt 50 brannmenn og redningsmannskaper døde av strålingsdosene de fikk mens de prøvde å slukke brannen.

* Enorme mengder radioaktive partikler ble ført med vinden nordover i det som regnes som tidenes verste atomulykke.

* 70 prosent av det radioaktive nedfallet havnet i Hviterussland, men også Norge og Sverige ble hardt rammet.

* Det er stor uenighet om de mer langsiktige helsekonsekvensene av Tsjernobyl-ulykken.

* Anslag viser at 8.000 til 10.000 barn, de fleste i Hviterussland, fikk kreft i skjoldbruskkjertelen på grunn av radioaktivt jod. De aller fleste overlevde.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere anslått at strålingen fra Tsjernobyl til sammen vil koste 9.000 mennesker livet, mens miljøorganisasjonen Greenpeace mener ti ganger så mange vil dø som følge av strålingen.

* På den første dagen av Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022 erobret landets styrker det tidligere atomkraftverket, ifølge ukrainske myndigheter.

Kilder: NTB, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

– Produktet har ikke vært så populært tidligere, men nå kjøper alle det, sier Henriksen og forteller at det i størst grad er voksne og eldre som har kjøpt og etterspurt produktet.