- Jeg håper jo at jeg kan nå fram til dem som ikke er så bevisst, sier Helleborg. Med en bakgrunn som sivilingeniør i kjemi fra industrien, hadde hun ikke reflektert så mye over klima og klimaforandringer før hun fikk beskjed om at hun skulle få oppleve "livets dessert". Hun skulle få et barnebarn og med det våknet også tanken om hvilken framtid dette barnet ville få.

- Jeg har ikke alltid vært sånn, men vi må alle starte et sted og vi må starte der vi er nysgjerrig, forteller Helleborg og ser tilbake til 2015, da hun ble bestemor for første gang.

- Jeg begynte å tenke: "Hva kan jeg gjøre?". Jeg begynte å sykle hver dag til jobb, det ble i tillegg en ålreit måte å bli sterkere på. Jeg følte meg flink, forteller hun og legger til at hvis bare man spiser opp maten, framfor å kaste den, er det et bidrag for klimaet.

Klimaglede

Hun begynte å oppsøke informasjon om klima, delte villig vekk ny lærdom på sosiale kanaler og meldte seg inn i Besteforeldrenes klimaaksjon. Det var først da noen fortalte Helleborg at hun burde samle denne informasjonen hun satt på, i mellom to permer, at frøet ble sådd. Hun skulle skrive en bok, om klima.

- Så begynte jeg å skrive, påsken for snart to år siden, forteller Helleborg. Nå bruker den kommende forfatteren tiden på å kutte ned og gjøre siste finpuss før den trolig er klar på vårparten.

- Det blir spennende, jeg lærer meg stadig nye ting, forteller Helleborg, som ikke hadde erfaring fra å skrive bok tidligere.

- Raushet

Helleborg er ikke i tvil om at klimaendringene som nå skjer, går i en rasende fart. Hun forteller at endringer må til for at man skal kunne bremse prosessen. Når det er sagt, mener Helleborg en ting er avgjørende for å få det til.

- Vi kan ikke rette pekefinger mot folk. Vi må være rause med hverandre, forteller hun og tilføyer at de fleste av oss allerede gjør en rekke miljøvennlige tiltak i det daglige, uten at vi nødvendigvis tenker over det.

- Man må oppdage det man allerede gjør, og man trenger ikke være verdensmester med en gang, forteller Helleborg og meddeler at hennes største bidrag til klimakampen er boken hennes, "Klimaglede".

- Jeg håper den kan gjøre at folk ser at det ikke er så vanskelig å være miljøvennlig, forteller Helleborg og tror at kunsten er at man ikke gir slipp på det som betyr noe, men at alle monner drar.

- Man må være rause med hverandre, ellers går det ikke, sier hun og avslutter:

- Du kan slutte å føle deg dårlig fordi du gjør for lite for klimaet. Uten å ofre noe som er viktig for deg, kan du bidra i stedet.