Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Potent Bessie-hyllest

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er snart tre år siden jazzkvartetten Nymark Collective og vokalisten Kristin Asbjørnsen ble invitert til jazzfestivalen i Molde for å tørke støv av repertoaret til den legendariske Bessie Smith, blueskeiserinnen som slo an tonen i 1920-årenes USA.

Nå er live-opptak fra et par av konsertene deres samlet på cd. Bandet byr på nytolkninger av 10 utvalgte, rå og sexy låter, og hva kan gå galt, med Kristin Asbjørnsens stemme i front og et potent og spillesugent orkester rundt?

Nymark Collective holder seg respektfullt nær tradisjonen, det er omtrent så vi tror oss hensatt til et gammelt, røykfullt vaudeville-lokale. Men musikere og vokalist legger samtidig til sine egne erfaringer og improvisatoriske evner, og sammen skaper de en flott og oppdatert Bessie Smith-verden. Kåre Nymark Jr.s trompet bringer New Orleans-stemning i huset, Tord Gustavsens pianospill sørger for melankolsk stemning så vel som jazza nattklubbfest. Asbjørnsen tolker nyansert nakne, såre sanger fra «Don´t Cry Baby» og «Nobody Knows You When You´re Down And Out» til groovende stykker som «Aggravatin´ Papa» og «Mourn You Mourners». Ol´ Bessies sangarkiv har havnet i de beste hender.

NB: Kommer til Bø jazzklubb 28. februar.