Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Cranners 50 beste

Artikkelen er over 17 år gammel

Alf Cranner er omtalt som den norske visebølgens far, og presenterer 50 av sine beste låter på en ny samling. Han gir ikke lytteren en sjanse til å trekke myten i tvil.

De 50 låtene er hentet fra hele karrieren til artisten, som har lagt sin elsk på Skåtøy og hatt adresse i Kragerø i årevis.

To ekstranummer er dessuten med.

SLÅSS MED BEATLES

Karrieren til Cranner startet i desember 1963 da han ble innkalt på kontoret til innspillingssjef hos Norsk Phonogram, Rolf Wesenlund (!). Som det står i cover-skrivet: «De laget en plate med et budsjett tilsvarende et månedskort på trikken». Den kom ut i mars 1964 og konkurrerte med The Beatles om listetoppen.

Låtene er hentet fra albumene «Fiine antiquiteter» (1964), «Både le og gråte» (1964) «Rosemalt sound» (1967), «Almuens opera» (1970), «Trykt i år» (1974), «Vindkast» (1977), «Din tanke er fri» (1985), «Sanger om fravær og nærvær» (1989), «48 viser» (1992) og «Kafe Kaos» (1995).

Også sanger fra platene «Balladen om Ole Høiland» (1970) og «Einar Gerhardsen presenterer arbeidersanger» (1970), er representert.

ALENE OG MED VENNER

Albumet åpner med «Sjømannsvise», versjonen fra 1992, der Cranner synger alene bare akkompagnert av sin akustiske gitar; en stram melodi gjort av Cranner selv, mens Harald Sverdrup er ansvarlig for tekst. «Sjømannsblues» følger etter, der Odd Børretzen og Harald Heide Steen jr. er med. Børretzen er fandenivoldsk i kjeften slik han pleier, Heide Steen kommer med eder og galle. Morosamt.

Av andre kjente viser som er med kan nevnes «Min tanke er fri», «Hambo i fellesferien» og «Adjø, sanglærer Bastian».

GRUNDIG

Når en hører hele samlingen blir en slått av hvor gjennomarbeidet Cranners sanger er, samtidig er de stilrene og enkle, mens mannen sjøl synger behersket uten sangtekniske finesser.

Det er mye luft i akkompagnementene, men ofte med musikalske overraskelser på lur, særlig i samarbeid med anerkjente norske musikere. Av og til savner jeg mer desperasjon eller temperament, slik for eksempel en artist som Bob Dylan framviser – på godt og vondt selvsagt. Cranner er mer kjølig og kontrollerende, ikke overraskende kanskje at han er utdannet lærer.

Tekstene er i en klasse for seg, folkelige, men også idealistiske. Bare lytt selv.

BONUS

Et særdeles informativt og oversiktlig informasjonshefte følger med denne utgivelsen, her kan andre artister ha noe å lære. Cranner er dessuten så frimodig og kreativ at han foreslår flere måter en kan lytte til utgivelsen på: 1. helhetlig – fra kutt én til 50. 2. kronologisk – cd 2 før cd 1. 3. i bolker, for samlingen er i praksis delt opp i åtte plate-sider.

Det er flott å oppleve artister som virkelige brenner for sine prosjekter. Men når kommer neste album med nyskrevne låter da, Cranner?