Gå til sidens hovedinnhold

Camilla klar for fest - 100 kilo lettere

Artikkelen er over 6 år gammel

SKIEN: – Dette året har jeg hatt to mål. Jeg skulle gå til Gaustatoppen og slanke bort 100 kilo. Nå har jeg lyst til å grine. Jeg er så takknemlig og glad for alle som støtter meg.

Siden januar har Camilla Rossbach Bergan jobbet målbevisst. I sommer klarte hun å gå til Gaustatoppen med sin kollega Heidi Kristoffersen. De jobber begge på St. Hansåsen sykehjem i Porsgrunn.

FRA FLEECE TIL FEST

TA møtte Camilla første gang i januar, da hun begynte på slankeprosessen ved Telemark rehabiliteringssenter på Nordagutu. Der tilbyr Sykehuset Telemark en oppfølging over to år til mennesker med sykelig overvekt.

Overvekten har gitt Camilla alt annet enn en enkel oppvekst.

– Jeg er blitt mobbet i 17 år. Jeg har hørt mange stygge ord og blitt kastet stein på. At barn ikke skjønner hva de gjør mot andre, er en ting. Men voksne bør vite bedre. Jeg får blikk og kommentarer.

Jeg har stengt meg inne i mange år, ikke trent og mistet selvtilliten. Jeg har alltid vært den svakeste, men nå er jeg blitt flinkere til å ta igjen, sier Camilla (26) fra Porsgrunn.

Dette fortalte Camilla da hun innledet slankekuren. Nå ett år senere er selvtilliten på vei oppover.

LES OGSÅ: Ble mobbet i 17 år

På Nordagutu får hun støtten hun trenger. Bare i fjor fikk over tusen pasienter med sykelig overvekt slankehjelp ved Sykehuset Telemark. Camilla Rossbach Bergan skal lære om riktig kost og trening. Og hun kan spise seg mett.

– Opplegget de tilbyr funker, sier Camilla, som er et godt eksempel på nettopp det. Der fikk hun hjelpen til å komme i gang med den tunge jobben, veiledning i riktig kosthold og tips til trening når kroppen er tung og balansen er dårlig.

MESTRER MER

– For meg er en slankeoperasjon uaktuelt. Jeg synes det høres skummelt ut med en så risikofylt operasjon. Jeg føler jeg har greid mye dette året. Jeg mestrer mye mer, sier Camilla, som ikke har kledd seg i annet enn tights, tskjorte og fleece så lenge hun kan huske.

LES OGSÅ: 50 kilo er en stor seier

– Jeg vil ikke si hvor mye jeg veide i januar. Jeg er stor ennå og jeg har veid mye. Jeg skal si det når jeg har tatt av 150 kilo. Før forsto jeg ikke hvor stor jeg var. Jeg stengte meg inne og var redd for å gå ut. I fjor høst gikk jeg til fastlegen og ba om hjelp. Fastlegen søkte meg til Nordagutu. Tre måneder senere ble jeg innlagt til det første opplegget i livsstilsendringen, forklarer Camilla.

TRENER HVER DAG

– Fra jeg bestemte meg og fikk hjelp, har det gått veldig greit. Jeg har ikke hatt problemer med maten. Kostholdsplanen er variert og god. Til jul blir det ikke ribbe på meg, for jeg skal jobbe julaften. 1. juledag skal jeg kose meg. Da må jeg spise litt av den gode julematen, men det er ikke det ene måltidet du legger på deg av. Det er det du spiser hele året. Jeg føler meg lett. Endelig klarer jeg å løpe. Det er nytt for meg. Jeg trener hver dag. Det er medisinen min. Jeg må ut, sier Camilla, mens salgsmedarbeider Tone Gunnerud hos Zizzi Herkules kler henne opp i festklær.

LES OGSÅ: Camilla gikk til Gaustatoppen

– Camilla må si hva hun føler seg vel i. Mange overvektige kjøper for store klær, men samtidig skal det ikke sitte for trangt, sier Gunnerud. Etter noen runder i prøverommet, er Camilla forvandlet. De store fleecegenserne hun er avbildet med i alle tidligere artikler, er en hverdagsfavoritt fordi den er stor nok.

– Siden jeg har vært så stor, har ikke klær vært min greie. Den siste fleecen kjøpte jeg i høst og den er for stor. Det er så uvant for meg å kjøpe mindre størrelser, konkluderer Camilla.

 Tone Gunnerud fikser og ordner, låner sko fra Trend sko, avtaler med Tango at håret stelles og Kicks sørger for sminke før fotografering.

– Jeg har lyst til å grine. Jeg er så takknemlig, sier Camilla. Ny eier og daglig leder av Zizzi, Siv Heidi Borgeraas, blir revet med. Det ender med at Camilla får klærne og smykkene i gave. Og et modelloppdrag på butikkens neste kundekveld.